En la commemoració del Dia Mundial del Correu d'enguany volem evocar el paper de la correspondència, com a vehicle de comunicació i unió entre persones al llarg de la història, especialment en els moments de conflicte que separen famílies, amors i amistats. Tot allò de quotidià, d'íntim i personal que transporten les cartes, en situacions bèl.liques prenen matisos més intensos i dramàtics, sobretot si coneixem el destí de remitents i destinataris.
I malgrat tot, sense les cartes, la vida de les persones que vivien i patien la guerra hauria estat més difícil: més intensa la solitud i l'enyorança dels éssers estimats, més dura la incertesa de no saber on eren ni què els estava passant, més llargues les hores entre batalla i batalla.
Per aquest motiu recuperem diverses cartes escrites la tardor de 1937 des del front d'Aragó, en plena Guerra Civil, per Ferran Rahola i Auguet a la seva família. Aquesta correspondència descriu, com tantes d'altres, l'experiència de guerra d'una família concreta. Alhora proposem un diàleg entre les cartes de Ferran Rahola i els dibuixos fets a la mateixa època per un amic seu, Pere Casellas i Cardoner, des del front de Guadalajara.
Aquesta documentació forma part del conjunt de llibres i documents que foren donats pels néts de Carles Rahola l'any 2016 i s'integraren al fons Carles Rahola Llorens de l'Arxiu Municipal de Girona.