Recursos

Víctimes a la rereguarda

A més de funerals, articles, esqueles a la premsa i commemoracions en homenatge a les víctimes del bàndol franquista, tant soldats morts al front com persones religioses i civils assassinades a la rereguarda republicana, també es col·locà nombrosa simbologia en espais públics. Fins l'any 2024, just passada l'entrada del Cementiri Vell, a l'esquerra, hi havia quatre làpides dedicades, una altra de genèrica i una creu en homenatge a los "caídos", les quals recollien, en total, el nom de 30 persones. La creu i la làpida central es col·locaren el 1939 i la resta, dues plaques procedents del Seminari de Girona i una del col·legi dels Salesians, s'hi traslladaren amb el retorn de la democràcia.

Arran de la retirada d'aquests elements simbòlics s'ha volgut verificar el nom de les persones que hi apareixen a través de la consulta de diferents fonts. Fruit d'aquesta comprovació, s'ha posat de manifest que algunes persones que hi apareixen, sobretot de salesians, no tenen relació amb Girona i no varen morir a la ciutat. Alhora, però, s'han verificat altres noms de persones assassinades que constaven vinculades a Girona, alguna d'elles erròniament mal identificada com a víctima, i s'ha elaborat el llistat que s'adjunta al final d'aquesta pàgina.

La relació inclou les persones assassinades a la rereguarda republicana vinculades a la ciutat (53) o mortes a Girona (26). La majoria de les 79 persones van morir entre el juliol i el novembre de 1936, sobretot arran de la violència desencadenada com a reacció a l'atac que patí Roses el 30 d'octubre i, també, de l'activitat del Comitè d'Orriols, coincidint amb el moment de màxima radicalització i absència de control institucional.

El llistat de persones assassinades està format per homes d'entre 17 i 70 anys, majoritàriament de mitjana edat. A més de comerciants, industrials i professionals liberals, destaquen els 21 religiosos assassinats, dels quals catorze eren capellans i set germans maristes, fet que posa de manifest l'hostilitat cap a l'Església en aquell context de guerra, i especialment en entre juliol i setembre de 1936. També són nombrosos els homes vinculats a partits polítics de dretes, com l'exalcalde de Girona, Jaume Bartrina Mas, tres regidors de la ciutat (Ramon Tarrés Feliu, Lluís Domènech Pujol i Antoni Busquets Norat), i un regidor de Sant Daniel (Baldiri Llinàs Sala), a més de persones relacionades amb la CEDA i Comunió Tradicionalista. I finalment, assenyalar sis estudiants, relacionats amb Falange o el SEU (Sindicat Universitari Espanyol), i quatre funcionaris, dos dels quals de l'Ajuntament de Girona.

La taula mostra clarament com la violència es va adreçar, principalment, contra eclesiàstics (capellans, maristes i seminaristes), polítics de dretes, com l'exalcalde de Girona Jaume Bartrina o Antoni Busquets, regidor de la CEDA, funcionaris com el jutge Joaquim Batlle Martínez, professionals liberals, com el metge Camil Conde Carvallo, comerciants, propietaris i alguns joves estudiants. Moltes d'aquestes persones tenien vincles amb la CEDA, però també amb altres partits com la Lliga Catalanista, com és el cas de Josep Franquesa, Falange i els carlistes o ultracatòlics, com Joan Barceló, Joaquim Font, Pere Granés o Ramon Adroher.

La taula no inclou el nom dels 10 religiosos i estudiants salesians de la primera làpida, la majoria procedents i morts en altres llocs, segurament col·locada a l'antic col·legi dels Salesians de Girona, ni tampoc els de persones de fora de Girona o assassinades en altres punts geogràfics després d'haver comprovat qui eren, quan i on van morir. Així mateix, resten fora del llistat tots els soldats del bàndol nacional morts durant la guerra i que la premsa franquista incloïa en els llistats de víctimes per la pressió i influència de les famílies afins al règim.



Fonts principals:


© 2025 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.