L'Open Data Day pretén recopilar accions ciutadanes d'arreu del Món orientades a desenvolupar aplicacions, alliberar dades, crear visualitzacions i publicar anàlisis utilitzant dades públiques obertes amb la intenció d'encoratjar l'adopció de polítiques d'obertura de dades per part dels governs locals, regionals i nacionals de tot el Món. Podeu visualitzar totes les iniciatives mitjançant aquest mapa interactiu.
L'Open Data Day és una iniciativa promoguda per Open Knowledge, una xarxa mundial sense finalitat de lucre de persones apassionades per l'obertura d'informació, la promoció del seu ús, de la tecnologia i de la formació per a facilitar que les persones treballin amb aquesta informació per a crear i compartir coneixement.
L'Arxiu Municipal de Girona i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) s'hi adhereixen per primer cop en data 5 de març de 2016, amb l'obertura de les dades disponibles sobre el patrimoni documental que preserven.
Sobre el total dels fons oferim:
- Informació bàsica de 128 fons i col.leccions.
- 27 inventaris
- 81 catàlegs
L'inventari és la descripció bàsica de cadascuna de les sèries documentals o agrupacions funcionals i lògiques de documents que composen un fons.
El catàleg és la descripció document a document, sigui simple (carta) o compost (expedient), de cadascuna de les sèries documentals o agrupacions funcionals i lògiques de documents que composen un fons.
Sí, estem treballant per a oferir les dades del 100% dels fons i, de fet, ja hem integrat l'obertura de dades en qualsevol tractament d'organització i descripció de la documentació.
També tenim previst incorporar altres recursos d'informació relacionats amb la documentació com, per exemple, les dades extretes del Llibre del Sindicat Remença, únic document català inclòs en el Registre de la Memòria del Món de la UNESCO.
Si esteu fent qualsevol recerca, ja sigui professional, acadèmica o personal, aquests fitxers amb dades estructurades d'inventaris i catàlegs us permetran amb un estalvi de temps molt considerable crear o millorar les vostres pròpies bases de dades, creuar-les amb les d'altres arxius o centres o les que tingueu elaborades, georeferenciar-les, etc.
Cal tenir present que el concepte Dades Obertes (Open Data) és una estratègia comuna creixent en el món dels arxius, per tant, en poc temps podreu creuar dades, per exemple, de diferents persones emissores i destinatàries de correspondència la qual hagi estigui preservada en un arxiu.
A més a més, en un futur proper les dades coincidents en diferents centres estaran vinculades (Open Linked Data) entre sí, de manera que permetrà la navegació i l'exploració de tota la informació vinculada, estigui on estigui.
Absolutament el que vulgueu: les dades obertes són fàcils, útils, lliures, gratuïtes...
L'objectiu és la seva reutilització en qualsevol àmbit, ja sigui la recerca, la difusió o, fins i tot, la seva explotació econòmica.
Les dades s'han exportat en format CSV perquè és el format estructurat de dades obert més simple actualment. Les dades es representen en forma de taula, en la qual les columnes se separen per punt i comai les files per salts de línia.
La publicació de dades en aquest format correspon al grau 3 estrelles sobre 5 en l'escala bàsica Open Data. És a dir, informació disponible a la web amb llicència oberta, com a dades estructurades llegibles per màquina i, a més, en un format no propietari (per exemple, CSV).
L'estructura de dades (els camps) es correspon a la descripció arxivística normalitzada i, consegüentment, la informació dels fons, dels inventaris i dels catàlegs està alineada.
Per a veure'n l'estructura comuna cliqueu aquí.
El més senzill és obrir directament el fitxer i experimentar: no patiu, no el podeu fer malbé encara que guardeu la informació.
Si voleu explotar millor les dades però no hi esteu acostumats us pot ser d'utilitat aquesta informació:
Alguns camps, com els índexs, (persones, temes, etc.) poden tenir més d'un valor encara que figurin en una única columna. Si el voleu explotar per a crear els vostre propis índexs o creuar-los amb altres, cal que tingueu en compte com s'han delimitat aquests valors. Com que les dades provenen de dues aplicacions diferents us podeu trobar amb 2 casos:
Malgrat que en el segon cas els valors figurin enganxats, si els enganxeu en un editor de text se us presentaran de forma separada. Això us pot ser útil si els voleu tractar per a importar-los en la base dades que utilitzeu. Realment estan separats pel caràcter de control GS (Group Separator) invisible en la majoria d’editors.
Si detecteu qualsevol error, voleu desenvolupar una idea amb aquestes o altres dades o, simplement, necessiteu alguna extracció específica de dades, si us plau, no dubteu en contactar amb nosaltres.