L’informe destaca les polítiques inclusives i de cohesió social que el consistori aplica en la contractació pública.
Un total de 76 persones amb dificultats per accedir en el mercat laboral han trobat feina gràcies a les clàusules socials.
dijous 13 d'agost de 2020
La Comissió Europea ha inclòs l’Ajuntament de Girona a la Guia de les 71 millors bones pràctiques de contractació pública. En concret, l’informe realça el “Protocol per a la contractació responsable” del consistori gironí, aprovat el 2014 i que té per objectiu promoure polítiques inclusives i de cohesió social.
“Dins el marc normatiu que tenim, des de l’Ajuntament de Girona hem treballat molt i en silenci per tenir uns criteris en la contractació que ens permetin avançar en polítiques d’inclusió social. El reconeixement europeu és un premi a la bona gestió i per nosaltres és un orgull ser exemple precisament en un àmbit tan important com aquest perquè al final el que vol dir és que som un Ajuntament que vetllem pels col·lectius vulnerables i per la igualtat d’oportunitats. Fins a 76 persones se n’han beneficiat fins ara i aquest és el millor premi que podem tenir i que fem extensiu també a tota la societat i especialment a aquelles empreses que hi han apostat decididament”, ha explicat la tinenta d’alcaldia i regidora d’Hisenda i Règim Interior de l’Ajuntament de Girona, M. Àngels Planas.
L’informe de l’organisme europeu destaca diversos aspectes d’aquest protocol. Un d’ells és la reserva de certs contractes a centres o empreses que tinguin per finalitat la integració laboral de persones en risc d'exclusió social. El protocol fixa destinar un mínim d’1.740.000 euros anuals a aquest tipus d’acords.
També es destaca la incorporació de clàusules socials en els contractes públics. L’Ajuntament de Girona exigeix en certs projectes o serveis que treu a licitació que l’empresa adjudicatària contracti persones amb dificultats particulars d’inserció al mercat laboral per dur a terme aquestes tasques. Gràcies a aquesta clàusula, s’han contractat a 76 persones del 2014 al 2020 (61 en contractes d’obres i 15 en contractes de serveis). A més, el Servei Municipal d’Ocupació (SMO) del consistori ajuda les empreses a seleccionar aquestes persones i les acompanya durant l’execució del contracte.
L’objectiu del “Protocol per a la contractació responsable” és ajudar a trobar feina a persones que es troben allunyades dels mercats laborals. També pretén crear un entorn propici per a l’ocupació i les condicions laborals que permeti a totes les persones fer efectius els seus drets socials i laborals. En aquest sentit, l’informe europeu subratlla que el consistori gironí “ha tingut un paper fonamental” en l’abordatge de problemes relacionats amb la precarietat d’alguns sectors laborals, com el servei d’atenció domiciliària, “mitjançant un control intensiu i la inspecció de rendiment”.
Per últim, la Comissió Europea destaca el paper de la Comissió de la contractació responsable de l’Ajuntament. Es tracta de l’òrgan responsable de fer el seguiment de la implementació del protocol, el qual es reuneix un cop l’any i està format per un representant de cadascun dels grups municipals, del tercer sector, de les patronals, dels sindicats, així com de personal tècnic del consistori.
Podeu consultar l’informe de la Comissió Europea en el següent enllaç.