dimarts 10 de desembre de 2019
Ahir va tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona la sessió plenària ordinària corresponent al mes de desembre del 2019. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va presidir el Ple i va donar el tret de sortida de la sessió. Un cop aprovades les actes anteriors, l’alcaldessa va exposar els informes de Presidència amb dades sobre el mercat laboral a la ciutat. Acte seguit es van aprovar els decrets i acords a donar compte al ple i les ratificacions, i es va procedir a les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies.
En el marc de la Comissió Informativa d’Alcaldia es va debatre el punt 4, relatiu a l’aprovació del Protocol d'actuació davant agressions sexistes en espais d'oci de Girona. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.
Seguidament es van debatre els dos punts pertanyents a la Comissió Informativa de Territori. El primer punt, el punt 5, tractava sobre la proposta de declaració de caducitat de l'expedient de modificació del contracte adjudicat a l'entitat AGISSA per a la prestació del servei d'abastament i distribució d'aigua potable als municipis integrants del sistema de Girona; mentre que el segon punt, el punt 6, es referia a la proposta de resolució del contracte adjudicat a l'entitat AGISSA i del conveni formalitzat amb l'entitat GIRONA, SA, per a la prestació del servei d'abastament i distribució d'aigua potable als municipis integrants del sistema de Girona. Pel que fa al resultat de les votacions, el punt 5 es va aprovar per 21 vots a favor (JuntsxCat, PSC, ERC i C’s) i 6 abstencions (Guanyem Girona) i el punt 6 es va aprovar per 25 vots a favor (JuntsxCat, PSC, Guanyem Girona i ERC) i 2 abstencions (C’s).
Quant a la Comissió d’Hisenda i Règim Interior es van debatre fins a 6 punts. El punt 7, que pretenia aprovar la procedència de l'alteració de terme municipal de Girona amb el municipi de Celrà, es va aprovar per unanimitat. El punt 8 (modificació de l'article 20 de l'Acord/Conveni de Condicions de Treball de l'Ajuntament de Girona) i el punt 9 (modificació pressupostària d’execució del projecte de rehabilitació del Modern), es van aprovar tots dos per 21 vots a favor (JuntsxCat, PSC, ERC i C’s) i 6 abstencions (Guanyem Girona).
En el cas del punt 10, sobre la modificació de crèdit derivada de l'execució de les inversions amb la consideració de financerament sostenibles, aquest es va aprovar per 15 vots a favor (JuntsxCat i Guanyem Girona), 6 abstencions (ERC i C’s) i 6 en contra (PSC). La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, va explicar en nom del seu grup que votaven en contra en aquest punt perquè no volien “avalar” l’estratègia de l’equip de govern i perquè, segons va afirmar “els projectes són una mostra de la incapacitat d’aquest govern, que els eternitza”.
També va sumar vots en contra el punt 11, sobre l’aprovació del suplement de crèdit. En aquest cas el punt es va aprovar per 21 vots a favor (JuntsxCat, PSC, ERC i C’s) i 6 en contra (Guanyem Girona). En aquesta ocasió, el regidor de Guanyem Girona Xevi Montoya també va argumentar el vot negatiu perquè, va dir, no estan d’acord amb els arguments del govern ni amb el seu “model de gestió cultural”. A més, Montoya va reclamar que les propostes culturals deixin d’avaluar-se només amb indicadors econòmics i es faci amb indicadors culturals.
I finalment el punt 12 (Esmena nomenament del Comitè Executiu del Patronat
Fundació Auditori Palau de Congressos) es va aprovar per 19 vots a favor (JuntsxCat, PSC i ERC), 2 abstencions (C’s) i 6 en contra (Guanyem Girona). En aquest cas, el portaveu del grup de Guanyem Girona, Lluc Salellas, va defensar que “amb aquest nomenament s’altera la correlació de forces democràtiques a la ciutat de Girona”.
Per acabar es van debatre les sis mocions que anaven al Ple, totes elles provinents dels grups municipal. La primera (en suport al poble bolivià i al govern deposat pel cop d'estat a Bolívia) la van presentar conjuntament els grups municipals de Guanyem Girona, PSC-CP i ERC-AM i la van defensar els regidors Dolors Serra, Juan Antonio Balbín i Joquim Ayats, respectivament. Aquesta moció es va aprovar per 25 vots a favor (JuntsxCat, PSC, ERC i Guanyem Girona) i 2 en contra (C’s).
Pel que fa a la segona moció, que va presentar el grup PSC-CP amb l’objectiu d’incrementar el suport de l'Ajuntament de Girona a ascendir a l'escala social entre infants i joves, es va aprovar per unanimitat. La moció la va defensar la regidora del grup Mònica Ferrer.
La tercera moció (presentar la iniciativa “Plataforma por la Dignidad de Font de la Pólvora”) també la van presentar conjuntament els grups municipals de Guanyem Girona, PSC-CP i ERC-AM i en aquest cas la van defensar els regidors Cristina Andreu, Sílvia Paneque i Joaquim Ayats, respectivament. En aquesta ocasió la moció es va aprovar per 18 vots a favor (PSC, ERC, Guanyem Girona i C’s) i 9 abstencions (JuntsxCat).
En el cas de la quarta moció, que va presentar el grup de Guanyem Girona per a la creació de l'oficina energètica municipal i que va defensar la regidora Laia Pèlach, aquesta moció es va aprovar per 12 vots a favor (PSC i Guanyem Girona), 13 abstencions (JuntsxCat i ERC) i 2 en contra (C’s).
La cinquena i penúltima moció, sobre la importància i la responsabilitat de tenir un animal de companyia, es va aprovar per unanimitat. La moció la va presentar el grup de C’s i la va defensar la seva regidora Míriam Pujola.
Per acabar, es va debatre la sisena moció, presentada pel grup municipal d’ERC-AM i que va defensar el regidor del grup, Àdam Bertran. L’objectiu de la moció era impulsar la participació ciutadana en les fires de Sant Narcís i es va aprovar per 25 vots a favor (JuntsxCat, PSC, Guanyem Girona i ERC) i 2 abstencions (C’s).
Un cop fetes les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies i, després de l’apartat de precs i preguntes, l’alcaldessa va cloure el Ple.
Podeu veure el Ple sencer al següent vídeo: