Fundació Prudenci Bertrana

1967.
L'origen dels Premis Literaris de Girona se situa el 1967, any en què es va convocar el primer Premi Prudenci Bertrana de novel·la catalana, coincidint amb el centenari del naixement de l'escriptor i com a reacció a la creació, el mateix any 1967, del premi Inmortal Ciudad de Gerona, per part de l'Ajuntament de Girona i on només s'acceptaven novel·les en castellà. La primera novel·la guanyadora fou Estat d'excepció de Manuel de Pedrolo, proclamada el 6 de gener de 1968, però publicada anys més tard arran dels problemes amb la censura. El premi Prudenci Bertrana fou convocat per primera vegada pel Círculo Artístico de Gerona, de la qual en depenia la comissió organitzadora, i estava costejat per una subscripció popular. A partir de 1978 s'hi afegí el patrocini de la Delegació del Gironès d'Òmnium Cultural, entitat on s'integrà la Comissió organitzadora a partir de 1979.
Amb el pas dels anys es van anar creant nous premis: el 1978 el premi de poesia Miquel de Palol; el 1980 el premi d'assaig Carles Rahola; el 1986 el premi de literatura infantil Ramon Muntaner; el 1988 s'hi va afegir la 9a edició del premi d'assaig religiós Francesc Eiximenis, el 1996 el premi de lletra musical Cerverí de Girona i el 2001 el premi a la millor web en llengua catalana. A partir de 1983 foren coneguts com els Premis Literaris de Girona, l'acte del lliurament dels quals s'anomenava Nit dels Bertrana.
Durant els anys vuitanta el premi Bertrana quedà desert en diverses ocasions i la Comissió organitzadora patí algunes crisis. El 1983 es van redactar els primers estatuts de la Comissió organitzadora dels Premis Literaris de Girona, concebuda com a ens autònom d'Òmnium Cultural i altres patrocinadors i presidida per Antoni Puigverd. El 1990 fou un any de canvis. Es va constituir la Fundació Prudenci Bertrana, encarregada de convocar i atorgar els Premis Literaris de Girona. El patronat de la Fundació està integrat per representants de diversos organismes amb seu a Girona (Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Òmnium Cultural, Generalitat i Caixa de Girona), per una comissió executiva i un gerent que coordina l'organització dels premis. La Fundació fou inscrita al registre del Departament de Justícia el 1993.


Viquipèdia


Accedir a la descripció ISAD(G)


© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.