25 N Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones
El MHG s'adhereix als actes per denunciar-ho i exhibeix un retrat de la Neus, obra de l'artista gironina Montserrat Llonch
25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere
Fembres públiques, avols fembres, dones errades; bagasses, barjaules, buscones; cantoneres, dones de carrer, call-girls... putes.
Així les hem anomenat des de temps antics, en aquesta nostra societat tocada de mort per un masclisme existencial. Així les hem tractat, arraconades i mal dites, insultades i abusades; així les hem tingut, oblidades i marginades; que no facin nosa, que no destorbin la puresa, que no embrutin els bons noms de la bona gent. La violència contra les dones té moltes, massa, cares, massa formes, massa expressions.
La Neus era una dona de la vida (aquest és, segurament, l'únic nom que podríem invocar, si és que en calgués algun altre que el seu propi; de la vida, que en som totes). La va pintar la Montserrat Llonch, que buscava l'esperit d’aquelles a qui no els era permès de mostrar-lo. I el traduïa en art.
Avui, des del Museu d'Història de Girona, en fem memòria. La posem al davant, li'n mostrem el rostre, li'n diem el nom, us la presentem: la Neus, una dona de Girona que va patir la violència de gènere. Per ella, i per totes: erradiquem-la.
Montserrat Llonch Gimbernat (Girona, 1928-2000)
La Neus
1978
Oli sobre arpillera
63,5 x 52, 5 cm
Llegat de Rosita Llonch
MHG11052
© 2024 Ajuntament de Girona | horaris i tarifes | mapa del web | avís legal | contacte