Com es va salvar el patrimoni durant la Guerra Civil?
Dimecres 9 de setembre, (18h) Àngels Casanovas en parlarà en la conferència En temps de guerra: el Museu d'Arqueologia de Catalunya i la protecció del patrimoni arqueològic.
L'exposició “Arqueologia a l'exili. El Museu d'Arqueologia de Catalunya i la Guerra Civil espanyola (1936-1939“ explica l'odissea del patrimoni arqueològic i artístic de Catalunya en els temps durs de la guerra civil i en l'època de la postguerra.
El dimecres 9 de setembre a les 18h, Àngels Casanovas, comissària de la mostra i conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya, parlarà de la protecció del patrimoni arqueològic durant la Guerra Civil, amb el títol En temps de guerra: el Museu d'Arqueologia de Catalunya i la protecció del patrimoni arqueològic.
L'esclat de la Guerra Civil va originar atacs i actes de pillatge contra el patrimoni, especialment l'eclesiàstic. Davant d'aquesta situació, la Generalitat de Catalunya intentà posar ordre i promulgà un seguit de disposicions, que feren una important tasca de salvament.
Per protegir les col·leccions del Museu d'Arqueologia de Catalunya dels bombardejos, el seu director Pere Bosch i Gimpera, va fer embalar els objectes i els va dipositar en refugis improvisats dins del mateix edifici. A partir de 1938 les principals col·leccions del MAC van ser trasllades al Mas Perxers, d’Agullana. L’any 1939, un acord entre el Govern de la República i el Comitè Internacional per al Salvament dels Tresors Artístics Espanyols va propiciar la sortida de les obres d'art cap a Ginebra (Suïssa) sota la protecció i custòdia de la Societat de Nacions.
Àngels Casanova i Romeu és llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona any 1981. Actualment és conservadora Museu d'Arqueologia de Catalunya, coordina las exposicions temporals de la seu central del MAC i conservadora responsable de les col·leccions visigodes. Anteriorment ha estat responsable del Departament d' Educació del Museu d'Història de Sabadell (1980-1984), conservadora del Museu d'Història de Sabadell (1981-1984), conservadora del Museu Arqueològic de Barcelona (1984-1985), conservadora del Museu Marítim de Barcelona (1985- 1986), i directora del Museu Marítim de Barcelona (1986- 1989).
L'activitat és gratuïta amb capacitat limitada, degut a les circumstàncies sanitàries actuals i la necessitat de controlar l'aforament serà necessària la reserva prèvia [aquí]
© 2024 Ajuntament de Girona | horaris i tarifes | mapa del web | avís legal | contacte