Fons Santos Torroella: Ángel Ferrant
Artista que va renovar el concepte d'escultura tradicional
Ángel Ferrant (Madrid, 1890 – 1961) és un dels noms claus de l'avantguarda escultòrica espanyola.
Es va formar a Madrid a la Escuela de Artes y Oficios i a l'Acadèmia de Belles Arts de San Fernando i al taller de l'escultor Aniceto Marinas.
La seva estada a Barcelona, entre 1920 i 1934, va propiciar un canvi en la seva escultura que va deixar de ser figurativa i classicista i va passar a utilitzar una gramàtica de caire renovador i avantguardista. El 1929 Ferrant ja havia aconseguit una síntesi de línies i un llenguatge plenament abstracte, influenciat pel contacte amb les avantguardes plàstiques catalanes i per l'obra dels futuristes, que va conèixer quan va viatjar per Europa.
El 1931 va participar en la fundació del grup ADLAN (Amics de l'Art Nou) i el 1936 en l'Exposició Logicofobista, una mostra propera a les poètiques surrealistes de l'objecte.
Les seves escultures, tal com veiem, són senzilles, asimètriques, abstractes i imaginatives, properes al surrealisme. Dins de la seva variada i renovadora producció, destaquen també les escultures articulades i els mòbils, que mostren la seva preocupació pel moviment i van fer sorgir una multiplicitat de possibilitats plàstiques, que també va desenvolupar en els seus dibuixos mòbils.
Ángel Ferrant va experimentar constantment, va qüestionar el cànon i va trencar motlles per crear un nou concepte d'escultura, oberta i canviant.
Ademán, 1949
Fotografia: Jordi Puig
[enllaç a la càpsula digital]
© 2024 Ajuntament de Girona | horaris i tarifes | mapa del web | avís legal | contacte