Fons Santos Torroella: Celso Lagar
Un dibuix molt bonic i delicat del primer artista d'avantguarda que va exposar a Girona
Celso Lagar (Ciudad Rodrigo, Salamanca, 1891– Sevilla, 1966) Va iniciar la seva carrera artística com a escultor al taller de l'olotí Miquel Blay, a Madrid. El 1911, després de passar per l'escola la Llotja de Barcelona, la Diputació de Salamanca va concedir-li una beca per estudiar escultura a París. Va formar part de l'anomenada “Escola de París”, ciutat on va residir-hi llargament i on va fer amistat amb Modigliani, Max Jacob, André Derain i Fernand Leger, entre d'altres.
Llavors, ja havia abandonat definitivament l'escultura i defensava una pintura que recollia les influències de l'avantguarda parisenca en un isme propi, el “planisme”, una síntesi entre cubisme, fauvisme i futurisme que va caracteritzar les seves primeres obres pictòriques, com el dibuix d'avui.
Amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, va tornar a Espanya amb la seva companya, l'escultora Hortensia Begué i el 1915, va celebrar la seva primera exposició individual a les Galeries Dalmau. A Barcelona el Noucentisme estava en plena efervescència i no hi ha dubte que el pintor va beure dels seus conceptes estètics.
Aquell mateix any va exposar a la ciutat de Girona a l'espai noucentista Athenea, i fou el primer artista d'avantguarda que va exposar a la ciutat.
El 1919, finalitzada la Primera Guerra Mundial, Lagar es va instal·lar definitivament a París, on les influències de les primeres avantguardes van anar desapareixent a favor d'una pintura de formes més classicistes i temàtiques més reduïdes, com paisatges, bodegons i escenes de circ amb un estil més propi però amb un deix picassià.
Bust de noia, c. 1915
Fotografia: Jordi Puig
© 2024 Ajuntament de Girona | horaris i tarifes | mapa del web | avís legal | contacte