Setanta anys no són res, o quasi
Una visita que ens ha donat claus que expliquen la Girona contemporània. Extracte de la crònica de Joaquim Bohigas publicada el 9 de febrer al Diari de Girona.
Una visita visualitza tres punts repressius de la Guerra Civil a Girona. A propòsit de la commemoració de l'acabament del conflicte bèl·lic, el Museu d'Història de la Ciutat va organitzar ahir un recorregut explicatiu, conduït per Jaume Prat i participat per un centenar de persones, sobre tres espais protagonistes: Audiència Provincial, la presó (Seminari) i el refugi antiaeri del Jardí d'Infància, on hi hagué una simulació sonora d'atac.
Abans de començar a trepitjar alguns dels carrers de la Girona vella, i dins les instal·lacions del Museu d'Història, es va projectar, com a fons, un document fílmic d'Antoni Varés de la citada època. Una realitat molt més crua, l'explicació sobre els judicis del Tribunal Popular de Girona (dels republicans contra els nacionals) i els judicis sumaríssims (nacionals contra els republicans). Un dels punts a destacar de la visita va ser que els participants van realitzar el recorregut que, dècades abans, havien fet els condemnats fins a la presó. Baixar, a través de les escales de la Pujada Sant Martí, agafats del braç, amb una altra persona feia reviure el que fou el darrer recorregut a peu per la ciutat abans de trobar-se, de cara, amb la mort.
Encertada la simulació sonora d'un atac en el recuperat refugi antiaeri del Jardí de la Infància, un escenari de protecció dels bombardejos i funció primera de defensa passiva a la reraguarda.
Una visita que ens ha donat claus que expliquen la Girona contemporània.
© 2024 Ajuntament de Girona | horaris i tarifes | mapa del web | avís legal | contacte