El retrat de Raimunda Nouvilas de Pagès, destacada heroïna de Santa Bàrbara s'incorpora al fons
Fou comandanta de la segona esquadra de la Companyia de la Concepció, que tenia encomanada la tasca d'assistir els baluards de Figuerola i de la Santa Creu i el pany de muralla que els separava.
Ja es pot visitar a l'antic celler del museu aquesta pintura a l'oli gràcies al conveni signat amb les senyores Eugènia i Carme de Pagès Bergés.
La Companyia de Santa Bàrbara neix el 20 de juny de 1808, durant l'assalt de l'exèrcit francès al baluard de Santa Clara, quan grups de dones assisteixen els defensors portant menjar, aigua, municions... socorrent i recollint ferits per dur-los als hospitals. Segons l'historiador Josep Grahit, les mateixes protagonistes s'adreçaran al general Ávarez de Castro per tal de constituir un cos organitzat integrat per unes 200 dones con 4 Comandantas; habrà ademàs 8 Sargentinas, y 8 Esquadristas. Les integrants de la Companyia s'identificaven amb un una cinta vermella al braç esquerra i es van repartir pels diversos baluards i muralles de la ciutat.
Les ja convertides en Heroïnes de Santa Bàrbara esdevindran tema important amb el ressorgiment de la pintura d'història a mitjan segle XIX, tant per il·lustrar episodis de la guerra del Francès- especialment els Setges de Girona- com en l'aspecte de retratar aquelles dones que havien sobreviscut. Ramon Martí Alsina hi dedicarà dues obres, Les heroïnes de Girona i La Companyia de Santa Bàrbara, a més de fer-les presents tant en la seva obra El gran dia de Girona com en els diferents esbossos i dibuixos preparatoris. També es realitzaran retrats de les protagonistes dels fets, com Maria Àngela Bivern o Raimunda Nouvilas, el retrat de la qual presentem.
© 2024 Ajuntament de Girona | horaris i tarifes | mapa del web | avís legal | contacte