Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició principal

Una relació difícil. De la coexistència a la marginació

La radicalització de les mentalitats, els canvis polítics i socials i les situacions de crisi fan que la coexistència pacífica es converteixi en una situació d'extrema violència. A partir del segle XIV les comunitats jueves son sovint atacades, marginades i acusades de cometre diversos crims i sacrilegis. A finals del segle XV, l'edicte de conversió dels jueus aboca a l'exili moltes famílies.

Consulteu el full de sala relacionat amb l'àmbit Una relació difícil. De la coexistència a la marginació per a més informació.

Peces destacades

Document d'obligació a usar rodella

1394, Mallorca. Reproducció (original a l'Arxiu del Regne de Mallorca)
L'enrariment de les relacions entre les dues comunitats, i els brots de violència verbal, física i legal, es van anar incrementant al llarg del segle XIV. A finals d'aquest, la marginació de la població jueva es va fer palesa a través d'ordres repressives com la de portar un senyal circular (la rodella) cosit a la roba cada vegada que sortien del call. La del Regne de Mallorca havia de ser de dos colors: "la meytat vermella e l'altra meytat groga".

 

Liber de Confutatione Hebraicae Sectae

Roma, 1500. De les nombroses disputes (controvèrsies religioses) que varen tenir lloc entre jueus i cristians a l'edat mitjana i arreu d'Europa, en varen derivar textos diversos que intentaven refutar els postulats del judaisme amb l'ús de les seves pròpies fonts. Així, aquest exemplar, editat a Roma el 1500, presenta una refutació del pensament d'algunes grans personalitats jueves medievals, com Maimònides (Mosse Cordovensis) i Nahmànides (Mosse Gerundensis).

 

Decret d'expulsió, 1492

Manual d'acords, 20 abril de 1492. Reproducció (original a l'Arxiu Municipal de Girona).
El dia 20 d'abril de 1492 els Jurats de Girona van rebre notificació de l'ordre del rei que dictava que, abans del dia 31 de juliol d'aquell mateix any, tots els jueus i les jueves que no es volguessin convertir marxessin de la ciutat per no tornar-hi mai més. Amb aquest edicte, copiat en el Manual d'acords de l'Ajuntament, es tancaven més de sis segles d'història compartida i fructífera.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2025 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web