Us trobeu a:   El Museu  >  Exposició principal

El llegat material. Les restes arqueològiques

El museu ocupa unes quantes finques del que havia estat el call de la ciutat. El 1435, la comunitat jueva hi bastia la darrera sinagoga medieval que va funcionar fins al 1492. Després del bateig o l'expulsió dels últims jueus i jueves de Girona, els edificis van romandre com a propietat privada fins la dècada dels 80 del segle XX. Aleshores se n'inicia la rehabilitació per convertir l'indret en el nucli de la recuperació del llegat jueu de la ciutat. El 2014 se n'identifica un element important: els banys "de les dones" o micvé, que conserva l'estructura original malgrat haver estat transformat posteriorment en una cisterna.

Consulteu el fulletó relacionat amb l'àmbit El llegat material. Les restes arqueològiques per a més informació. També trobareu més dades sobre el micvé al full de sala de l'exposició temporal Aigües rituals. Una història dels banys jueus de Girona.


Des del 2021, les restes del micvé també són visitables virtualment gràcies a un projecte del Museu d'Història de Girona. Podeu accedir a la reconstrucció 3D del micvé a través d'un navegador o d'ulleres de realitat virtual.

Peces destacades

Una casa al call

Les intervencions arqueològiques realitzades al Centre Bonastruc ça Porta (2012/2013) per tal d'habilitar un espai destinat a les exposicions temporals van posar al descobert les restes d'una casa del call jueu construïda al segle XIII. A finals del segle XIV va patir un incendi i, al segle XV, es va reutilitzar com a la carnisseria jueva, que formava part del complex de la sinagoga, fins al 1492. Pocs anys després s'enderrocava i es convertia en un pati, on als segles XIX i XX es van bastir noves parets i clavegueres.

 

Restes del micvé

Les restes del micvé (bany ritual) utilitzat per la comunitat jueva de Girona entre 1435 i 1492 es troben a la segona planta, creuant el pati. La seva localització ha estat possible gràcies a unes excavacions realitzades el febrer de 2014 entorn l'espai de la vella cisterna. Es tracta d'un micvé de dimensions petites que recollia l'aigua de la pluja, que hi arribava a través d'una canalització descoberta durant les excavacions.

 

Pati de l'Estrella

Pati del Centre Bonastruc ça Porta, seu del Museu d'Història dels Jueus. Des del 2000, a Girona un museu recorda i recupera la història d'aquelles persones jueves que, en els temps medievals, amb al seu altíssim nivell cultural però també amb les seves existències quotidianes i sovint anònimes, varen contribuir a donar esplendor i riquesa a la ciutat.

 
Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2024 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web