MARIDATGE DE DONZELLES |
La restauració de la Bossa de les dotze donzelles, per part del taller de restauració del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa al 2023, va anar lligada a la reorganització de la documentació que li donava context i sentit.
Les característiques de la documentació va permetre que el tractament documental es plantegés com a projecte participatiu per a la ciutadania, de manera que es pogués anar més enllà d'inventaris i catàlegs i es poguessin aconseguir la transcripció dels documents i la seva sistematització en dades.
Amb aquest objectiu el 8 de març de 2023 es publicà el recurs Maridatge de donzelles, que donava a conèixer la documentació i, alhora, facilitava la col·laboració ciutadana. Gràcies a aquesta col·laboració es van transcriure els 711 documents.
D'aquesta manera hem pogut conèixer el nom de 2.200 noies que es van inscriure en els diversos sorteigs de dots, ordinaris i extraordinaris, que es van celebrar entre 1661 i 1869. A més, de 880 noies n'hem pogut catalogar les sol·licituds o certificats presentats per ser inscrites als sorteigs extraordinaris de 1771, 1836 i 1846. D'aquestes noies en tenim les seves dades personals: la seva edat i lloc de residència, el nom dels seus pares, el seu lloc d'origen i també, entre d'altres aspectes, si treballaven o no.
Des de l'Arxiu Municipal volem agrair la feina feta per Maria Cardona, Miquel Maya i Josep Mas, sense la col·laboració dels quals el recurs Maridatge de donzelles no podria oferir tanta informació com ofereix actualment.