El cicle de conferències El judaisme i les arts dramàtiques oferirà una aproximació a la relació del judaisme amb l’expressió artística i dramàtica, tant des de la pròpia postura d’un autor o autora jueva, com des de la projecció que les obres tractades donen a aspectes concrets del judaisme. L’objectiu és oferir una visió general d’un aspecte encara molt desconegut: la influència i la participació de la cultura jueva en les arts dramàtiques de l’Europa del s. XX.
El compositor txec d'origen jueu Hans Kràsa va escriure l'òpera Brundibar a finals de 1930, sota els núvols amenaçadors de la persecució dels jueus europeus pel nazisme. L'obra va ser representada posteriorment, diverses vegades, per les nenes i nens jueus reclosos al camp de concentració txec de Terezin.
La conferència consistirà en una explicació metodològica del que va significar la repressió contra l'art, la cultura i la música jueva en els temps terribles del nazisme. També es presentarà el paper del camp de Terezin com una clara avantsala d'Auschwitz, i es parlarà del sentit i la funció que va adquirir aquella representació musical a Terezin.
Josep Maria Terricabras i Nogueras és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i per la Universitat de Münster (Alemanya), catedràtic de Filosofia de la Universitat de Girona i director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (UdG). És membre de l'Institut d'Estudis Catalans. L'any 1994 va dirigir l'actualització del Diccionario de Filosofia de J. Ferrater Mora. Ha editat i traduït al català diverses obres de Ludwig Wittgenstein, Nietzsche i Freud.
Projecció de fragments de l’òpera Brundibar de Hans Krâsa (representació del Teatro Nacional de Oviedo, 2006)
Entrada lliure
Ho organitza: Institut d'Estudis Nahmànides (Patronat Call de Girona) i Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (Universitat de Girona). Adreça: carrer Sant Llorenç s/n