Conferència dins el cicle "Les arts en el judaisme". En aquest cicle proposem el tema de l'expressió artística en el judaisme, i de quina manera algunes de les arts visuals tradueixen aspectes de la memòria, de la tradició i de la cultura jueva, degut al fet que els seus autors i autores són d'origen jueu.
Chagall (1887-1984) va poder veure als 90 anys com exposaven les seves obres al Louvre. Nascut a la regió russa de Vitebsk en una nombrosa i pobra família pagesa jueva, Chagall va patir el nazisme - Goebbels va fer que cremessin algunes de les seves obres -, però l'exili li va permetre integrar-se a l'Escola de París.
Maria Josep Balsach és doctora en Història de l'Art i directora de la Càtedra d'Art i Cultura Contemporànies de la Universitat de Girona. És autora de nombrosos treballs teòrics sobre l'estètica i l'art dels segles XIX i XX des d’una vessant interdisciplinar. Entre les seves publicacions podem citar Esteticisme i decadentisme a la fi de segle [Ed.](Barcelona, 1988), Hybris i pensament Tràgic (Barcelona, 1990); L'art immaterial d'Arnold Schönberg (Premi Internacional Espais a la crítica d’art); Modernismo e avantguarda. Picasso, Miró, Dali e la pittura catalana nell primo Novecento (Milà, 2003) i Joan Miró. Cosmogonies d'un món originari (1918-1939) (Barcelona, 2007) (Premi Ciutat de Barcelona d'Assaig).
Entrada lliure
Ho organitza: Institut d'Estudis Nahmànides (Patronat Call de Girona) i Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (Universitat de Girona). Adreça: carrer Sant Llorenç s/n