02/08/14

Pròleg del llibre "La Rambla i l'Argenteria"

Quan hom pensa en la ciutat de Girona li ve al cap la imatge de la Catedral, del call jueu, la Devesa... però sobretot les cases de l'Onyar i la Rambla. Són unes de les icones del nostre país, centre neuràlgic dels més romàntics i els amants de la fotografia, però pocs saben com al llarg dels segles es va anar formant aquest llegat que ara nosaltres treballem esforçadament per conservar i explicar.

El llibre que teniu a les vostres mans intenta posar una mica més de llum sobre aquest passat, i ho fa explicant la història del cor de la ciutat: la Rambla i l'Argenteria. De com un lloc residual i marginal es va anar transformant de mica en mica en un espai singular, ple de vida i, sobretot, molt humà; si les pedres parlessin quantes històries ens podrien explicar dels nostres vells veïns! A ells els devem aquest entramat màgic de carrers, places i porxades per on tant ens agrada deixar deambular les nostres idees.

Una part del llibre recull la difícil relació entre els gironins i el riu, una història que va començar per necessitat i va derivar en trencament com a conseqüència dels molts aiguats. Va arribar un moment en què la ciutat mirava el riu amb desconfiança i recel, i es va esforçar per protegir-se. I del temor a l'oblit hi ha un pas, fins al punt que una ciutat amb quatre rius semblava un erm. Els temps i la tecnologia han avançat prou per escriure un nou capítol d'aquesta relació, per retornar-la una mica als seus orígens, quan gironins i aigua eren dos elements pràcticament inseparables.

Espero que gaudiu de la lectura i les imatges d'aquest volum com ho he fet jo. És un treball molt ben elaborat que ens ajudarà a apropar una mica més els nostres orígens als de casa i també als forans.

Carles Puigdemont i Casamajó
Alcalde de Girona