Obertura de l'Any Xavier Cugat. Foto: © Marti Artalejo

Dimecres 28 d'octubre de 2015

Obertura de l'Any Xavier Cugat

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va anunciar ahir l'obertura de l'Any Xavier Cugat, just el dia que es commemorava el 25è aniversari de la mort d'aquest gironí universal.

El Grup Enderrock va presentar ahir al vespre l'especial Cugat 25 anys de la seva revista 440 Clàssica & Jazz, al saló de descans del Teatre Municipal de Girona. L'Ajuntament de Girona vol que Cugat sigui d'alguna manera protagonista, per mitjà d'activitats concretes, de tots els festivals i les altres grans cites culturals i socials que es portaran a terme a la ciutat durant el pròxim any.

El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, va conduir l'acte d'ahir i va explicar els continguts de l'especial dedicat a aquesta "icona del segle XX", molt ben il·lustrat amb algunes imatges inèdites provinents de l'arxiu d'Enric Sabater.

Jordi Martí, cap de redacció de la revista, va recordar que "Cugat, tot i ser un català universal, no va ser ni un Pau Casals ni un Tete Montoliu", però no li van faltar altres mèrits al llarg de "la seva vida fabulosa, fins i tot increïble". Martí va recordar que l'escriptor Jordi Puntí ha estat becat per la Biblioteca Pública de Nova York per fer una recerca sobre Xavier Cugat, destinada a escriure una novel·la, però potser també algun projecte de no ficció.

També hi va intervenir l'artista Enric Ansesa, que va recordar Cugat com "un hàbil dibuixant" i una persona d'una "correcció extraordinària". Albert Piñeira va intervenir en nom de la Diputació -a les seves dependències hi ha la casa natal de Cugat, a la plaça de l'Oli- i el realitzador Albert Solé va parlar del seu documental sobre Cugat, Sexe, maraques i chihuahuas, que vol estrenar als cinemes a principis del 2016, abans que l'emetin TV3 i TVE. "Sento orgull perquè es comenci a reivindicar com cal la figura de Cugat, que va ser un músic excepcional", va dir. Tot seguit, sota fragments de les pel·lícules de Cugat que Solé ha utilitzat en el seu documental, els professors de l'Escola de Música Moderna de Girona Montserrat Cristau, Manel Vega, Xavi Molina, Àlex Carbonell i Rafel Rostey -que als 14 anys va debutar amb la Caravana quan era l'orquestra de Cugat- van interpretar Bésame mucho i altres clàssics llatins del repertori cugatià.