‘Les fites de la història' . Foto: © Ajuntament de Girona
‘Les fites de la història' . Foto: © Ajuntament de Girona

Dimecres 27 de maig de 2015

"La columna de Fita popularitza l'art i fa atractiva la història"

La Fundació Fita presenta a l'auditori Irla el documental ‘Les fites de la història' sobre l'emblemàtica columna de Pedret

El 1985, l'Ajuntament de Girona va encarregar a Domènec Fita una columna commemorativa dels principals fets de la llarga història de la ciutat per situar-la a Pedret, "en un espai guanyat als rius, al mig d'un terreny indefinit", com va recordar ahir Joaquim Nadal, alcalde en aquell moment, que també va remarcar que Fita no només va acceptar l'encàrrec, sinó que va fer un regal a la seva ciutat: "Em considero molt ben pagat si em pagueu els materials de l'obra", va dir.

Ho recordava ahir Nadal en la presentació del documental "Les fites de la història", versió actualitzada de l'audiovisual sobre la història de Girona vista a través de la columna de Fita que els Amics de la Unesco van produir ara fa deu anys, amb guió de Narcís-Jordi Aragó i Jordi Dalmau. A l'auditori Irla es va projectar aquest documental -ja disponible en DVD i, més endavant, també a internet- que, segons Aragó, "dóna a conèixer a través del calendari escultòric de Fita els complexos avatars que configuren la història de la ciutat". Segons Carles Puigdemont, alcalde en funcions, "la columna de Fita popularitza l'art i fa atractiva la història de Girona". I hi va afegir: "Crec que tots els gironins ens en sentim una mica part."