El Whatsapp remença: sistemes d'avís sonor al segle XV
Conferència
Coincidint amb el 10è aniversari de la inscripció del Llibre del Sindicat Remença al Registre Memòria del Món de la UNESCO, l'Arxiu Municipal organitza una xerrada i demostració sobre els sistemes de crida per a fer les convocatòries de les reunions remences: campanes, corns, trompetes i crits de viafora.
Conferència a càrrec de Laura de Castellet. Experta en divulgació històrica, paisatge sonor i música medieval, entre altres.
Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de Youtube del CRDI.
Dona i memòria. La funció dels arxius en la recuperació de les històries de vida femenines
Conferència
Les fonts documentals dels arxius municipals i comarcals poden esdevenir clau per recuperar i posar al descobert les històries de pioneres així com fer possible la memòria en femení des d'altres aspectes com la quotidianitat o els canvis polítics i socials.
Conferència a càrrec de Gemma Busquets, periodista.
Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de Youtube del CRDI.
Epidèmies d'ahir i pandèmies d'avui en la documentació de l'Arxiu Municipal
Acte presencial
Pesta, còlera, grip o COVID-19 han protagonitzat algunes de les epidèmies que de manera recurrent han delmat la població gironina. Des de l'època medieval fins a l'actualitat nombrosos documents han anat enregistrant el testimoni de les mesures adoptades per prevenir-les, els índexs de mortalitat que han provocat, les crisis econòmiques que han generat o les experiències personals de qui les ha sobreviscut. Intervenen:
Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de Youtube del CRDI.
L'Arxiu Municipal de Girona i el Consell Internacional d'Arxius: 25 anys de profitosa relació
Acte virtual
Acte sobre la internacionalització de l'Arxiu Municipal de Girona a propòsit del 25è aniversari del seu ingrés al Consell Internacional d'Arxius. Inclou l'emissió de vídeos en directe a través de Youtube i una trobada virtual amb Zoom.
Intervenen les alcaldesses i alcaldes de Girona (vídeos): Joaquim Nadal i Farreras, Anna Pagans i Gruartmoner, Carles Puigdemont i Casamajó i Marta Madrenas i Mir; el president del Consell Internacional d’Arxius, David Fricker (vídeo), i els responsables de l’Arxiu Municipal de Girona i del CRDI: Joan Boadas, Lluís-Esteve Casellas i David Iglésias (en directe).
Podeu veure el vídeo de l'acte al canal de Youtube del CRDI.
Què en saps de la teva família?
Taller pràctic de lectura de documents antics
Taller per aprendre a llegir i interpretar els antics documents familiars que podem trobar en moltes cases i arxius. Consta de dues parts: a la primera es donen nocions bàsiques per a la lectura i interpretació dels textos i a la segona es llegeixen i comenten els textos aportats per les persones assistents i/o per l'Arxiu Municipal. El taller va a càrrec del personal de l'arxiu.
Aquest taller té una durada prevista de 2h i està adreçat a qualsevol persona interessada a aprendre a llegir documents antics i saber quina informació contenen o com s'han d'interpretar.
Viquimarató a l'Arxiu Municipal
Viquimarató
Una viquimarató és un esdeveniment on editors de Viquipèdia es reuneixen en un mateix espai per a publicar i millorar un tema o grup d'articles de la Viquipèdia, a més d'incloure una sessió de formació bàsica per a nous editors. En aquesta ocasió ho farem de la mà d'Alex Hinojo (Kippelboy), director d'Amical Wikimèdia i ambaixador de la Viquipèdia en català.
L'activitat està destinada a qualsevol persona interessada en col·laborar en la difusió dels continguts de l'AMGi o, en el cas de noves persones viquipedistes, disposada a aprendre i passar-s'ho bé alhora, i això no té edat.
L'Arxiu Municipal conserva documents des del segle XII fins a l'actualitat referits a les persones que han viscut a Girona, però també de qui hi viu actualment. Són documents que pertanyen a la ciutat i estan a disposició de qualsevol persona interessada. Volem que els coneguis: parlen de tu.
Descobreix els secrets de l'Arxiu Municipal
Escape Room
Un Escape Room és un conjunt de proves a superar per a poder sortir d'un espai tancat. En aquest cas, es tracta d'un joc de sobretaula en el qual les persones participants han de resoldre diversos enigmes relacionats amb l'Arxiu Municipal. Els enigmes s'han de resoldre en equips de 4 persones com a màxim, però tothom es pot inscriure a títol individual.
L'activitat està destinada a qualsevol persona disposada a aprendre i passar-s'ho bé alhora, i això no té edat. Tot i així, recomanem que els menors de 12 anys vinguin acompanyats d'una persona adulta.
L'Arxiu Municipal conserva documents des del segle XII fins a l'actualitat referits a les persones que han viscut a Girona, però també de qui hi viu actualment. Són documents que pertanyen a la ciutat i estan a disposició de qualsevol persona interessada. Volem que els coneguis: parlen de tu.
Àvies, avis i altra parentela. Eines i estratègies per a la recerca genealògica
Conferència
A càrrec de David Moré
Conferència - taller sobre quines són les principals fonts documentals per a trobar informació dels nostres avantpassats i com utilitzar-les per a fer un arbre genealògic. Entre la documentació a presentar, es posarà èmfasi en els recursos i documents custodiats a l'Arxiu Municipal de Girona.
David Moré és historiador i arxiver. Des de l'any 2000 és l'arxiver municipal de Tossa de Mar. Ha escrit nombrosos articles sobre història, genealogia i arxivística. És membre de diversos centres d'estudi, entre ells el GREDEG (Grup de Recerca Demogràfica i Genealògica), i col·laborador de diverses publicacions periòdiques.
Girona, aigua i ciutat: testimonis i records
Conferència
Testimonis sobre els usos de l'aigua a la ciutat de Girona
Xerrada i tertúlia conduïda per Àngel Madrià i Gerard Bagué sobre els usos tradicionals de l'aigua a la ciutat de Girona, i els efectes negatius que la ciutat ha sofert al llarg de la història a causa de les inundacions, a partir del testimoni de diverses persones que d'alguna manera hi han estat vinculades.
De què parlarem?
Els secrets de la Gigafoto de la Via Catalana
Conferència
Conferència a càrrec de Galdric Peñarroja Sánchez, fotògraf i coordinador del projecte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).
L'objectiu de la xerrada fou explicar tot el procés de gestió, des de l'origen de la idea fins al resultat final. El vincle amb els arxius s'estableix des de tres perspectives diferents:
Més enllà del fet mediàtic, la gestió del projecte enllaça de ple en les qüestions essencials de la preservació digital en qualsevol organització, però també en els nostres arxius personals.
Què es recordarà de nosaltres? Com preservar documents personals i familiars al segle XXI
Jornada
Jornada oberta a la ciutadania (divendres 7 de juny) sobre la preservació dels documents personals i familiars i centrada entorn les següents activitats:
Reconeixement a les persones donants de documentació
Acte
Acte de reconeixement i agraïment a les persones donants de documentació a l'Arxiu Municipal de Girona (divendres 8 de juny) amb les següents activitats: