L'actuació de diplomàtics espanyols durant l'Holocaust
De l'1 d'agost al 30 de setembre de 2009
Call de Girona
Un homenatge als diplomàtics de nacionalitat espanyola que durant la II Guerra Mundial i per pròpia iniciativa, van ajudar milers de persones jueves perseguits pel nazisme a salvar la vida i preservar la seva llibertat.
Entre 1939 i 1945, milers de jueus víctimes de les lleis racials nazis van poder salvar la seva llibertat i les seves vides gràcies al compromís ètic i a la tasca humanitària que, per pròpia iniciativa i en circumstàncies molt adverses, van desenvolupar diplomàtics espanyols destinats en territoris sota administració alemanya o dels governs col·laboracionistes dels països ocupats. Eduardo Propper de Callejón i Bernardo Rolland de Miota, a França; Santiago Romero Radigales, a Grècia; Julio Palencia, a Bulgària; José de Rojas, a Romania; Ángel Sanz Briz i Jorge Perlasca, a Hongria, van actuar de forma valenta i decidida i van aprofitar les relacions d'amistat hispano-alemanyes per ampliar els seus marges d'actuació i ajudar els jueus perseguits.
Les ambaixades i delegacions d'Espanya a l'exterior, a més de la representació i defensa dels interessos de l'Estat, tenen encomanada també la protecció de la llibertat i seguretat dels ciutadans espanyols. La actuació dels diplomàtics es va centrar fonamentalment en la defensa dels jueus d'origen sefardita, però a vegades també es va estendre a jueus perseguits que no tenien aquest caràcter.