Ajuntament de Girona

Incursió al fons d'art contemporani de l'Ajuntament de Girona

Incursió en l'art contemporani

Incursió és el nom que rep el programa d'exposició del fons d'art contemporani que es durà a terme a l'Espai Contemporani del museu i que es completarà amb la instal·lació d'obres del fons en diversos espais públics municipals com són les biblioteques, els espais educatius, els d'informació pública, els centres culturals, el Teatre o l'Auditori. Serà el canal d'interacció del fons d'art amb la societat, que portarà el públic a l'exposició i l'obra d'art al públic. Aquest cicle consta de quatre primeres propostes expositives per l'any 2011 que són el resultat del coneixement del fons adquirit fent el seguiment de la col·lecció d'art contemporani municipal durant anys. S'ha previst que posteriorment es convidarà comissaris/àries de la ciutat per dur donar continuitat al cicle d'exposicions.

Incursió es dedicarà preferentment a la col·lecció que va des de 1979 fins a l'actualitat i ens ha de permetre conèixer, gradualment, el fons d'art contemporani, al mateix temps que donem a conèixer els nostres artistes. El cicle pren el títol d'una de les obres que ha inspirat aquesta iniciativa: Incursió, de Jaume Faixó, una pintura de 1991, el qual serà, al mateix temps, el títol de la primera exposició d'aquest nou cicle.

Les exposicions del cicle Incursió proposen recorreguts temàtics amb continguts formals o conceptuals a partir de diversos motius que han estat al seu moment un estímul inspirador de la creació artística. No hem volgut fer exposicions de caràcter històric o retrospectiu, sinó que ens centrem en el significat de l'obra i en el seu missatge. Farem així un cicle d'exposicions temàtiques que mostraran com entorn d'un tema cada artista aporta solucions diferents i personals, per veure nous punts de vista i obrir la nostra capacitat de veure l'altre, al mateix temps que analitzem qüestions que també ens interessen a tots, ja que, públic i artistes som membres d'una mateixa comunitat. Les obres d'art es mostraran com el fruit de mirades individuals i les interconnectarem entre si fins a completar petites exposicions que són alhora apunts de petits discursos que queden suggerits per tal que cadascú els completi. La mirada que es fa sobre la col·lecció és prospectiva i la voluntat és crear espais de trobada amb l'art contemporani.

Així doncs, els tradicionals criteris lineals d'ordre cronològic han estat substituïts voluntàriament, en benefici d'una disposició més flexible, narrativa i sensible envers la significació de les obres. L'objectiu és potenciar una lectura que convida a establir relacions i connexions que emmarquen un moment creatiu, que pot ésser retrat de tendències estètiques, idees i sensibilitats; en definitiva, el pòsit cultural que hem volgut que perduri, perquè aquesta intencionada perdurabilitat és el motiu pel qual les obres d'art són al museu.

Cicle d'exposicions: Incursió

El primer cicle Incursió estarà format per quatre exposicions de petits conjunts d'obres que teixiran vincles amb altres peces d'art que s'instal·laran simultàniament als espais públics municipals, en contacte directe amb el públic. Les quatre primeres exposicions prenen nom, cadascuna d'elles, d'una de les obres que contindran, pel fet que aquest títol té la capacitat de suggerir el significat i contingut de la proposta. Les quatre propostes giraran al voltant de quatre eixos: intel·lecte, espiritualitat, introspecció i natura.

Incursió serà una exposició inspirada, com hem dit, en una obra de Jaume Faixó, serà un recull d'obres de plasticitat abstracta, amb peces d'artistes com ara Ansesa Gironella, Ester Baulida, Montserrat Costa, Gabriel, Jordi Gispert, Lluís Hortalà i Torres Monsó (març).

Mil oracions als déus del bamboo recull el títol d'una obra de Pep Camps per tractar les diferents formes d'apropar-se a l'espiritualitat i a la religió que han plasmat artistes com ara Bosch Martí, Narcís Costa, Pia Crozet, Quim Domene, Fita, Carme Gifreu, J. M. Oliveras, Joan Pujol Carandell i Pere Vicens (juny).

Espai de silenci es basa en una obra d'Assumpció Mateu i contrastarà visions de l'espai interior i de la solitud amb obres d'artistes com ara Anna Manel·la, Pep Admetlla, Roser Bover, Claudi Casanovas, Comadira, M. Àngels Feliu, Gironell, Carme Sanglas i Mayte Vieta (setembre).

Cargol i branca és una obra de Jordi Amagat que donarà títol a una exposició que contindrà peces relacionades amb el món natural d'artistes com Pep Aymerich, Isabel Banal, Lluís Bruguera, Creus Dalgà, Pere de Ribot, Narcís Coderch i Mireya Masó (novembre).

Incursió de l'art contemporani als espais públics

Com una part més del conjunt d'accions de dinamització del fons d'art contemporani i amb l'objectiu de posar les obres d'art a l'abast de la societat, per afavorir-ne la coneixença i teixir noves complicitats entre el públic i l'art contemporani, s'ha previst portar les obres d'art als espais públics. D'aquesta forma la gent trobarà l'art com una part més dels escenaris que conformen la seva quotidianitat, per normalitzar el fet artístic com una part integrant de la nostra realitat. Aquestes peces es relacionaran, quan s'escaigui, amb les exposicions que es faran per donar a conèixer el fons d'art.

Les primeres obres que s'instal·laran ens els espais públics municipals durant el mes de gener seran les següents:

Tinc Tan XIII, de Carme Gifreu i Incursió de Jaume Faixó, a la Biblioteca Just M. Casero; Sense títol, de Montserrat Costa i Murs de Narcís Comadira, a la Biblioteca Antònia Adroher; Cabra i medusa, de Lluís Bruguera, a l'Oficina Municipal d'Escolarització; Viatge cap a nosaltres, de Vicente Huedo, al Centre Cultural la Mercè; Brindis, d'Eugènia Balcells, i Cuerpo solo, de Quico Estivill, al Teatre Municipal; Espai de silenci, d'Assumpció Mateu, Cadira Blava, de Moisès Tibau i s/t, d'Àlex Nogué, a l'Oficina d'Informació Ciutadana; Comportament exclusiu, de Lluís Vilà, al Cinema Truffaut.

Aquestes peces se sumaran a un altre contingent d'obres d'art que ja estan instal·lades en espais municipals (sales de reunions de l'Ajuntament, Centre Cultural la Mercè i Museu d'Història de la Ciutat), i al llarg del 2011 s'estendrà en d'altres espais, fins a tenir un recorregut prou representatiu dels artistes i del fons a l'abast del públic. Es preveu editar al web un recorregut urbà (autoimprimible) amb la localització de les obres d'art als equipaments municipals, amb indicació dels horaris i què cal fer per visitar-les, per a qui ho desitgi.

© 2025 Ajuntament de Girona  |  Accessibilitat