Descripció
La plaça de la Constitució es va dissenyar a l'espai que ocupaven unes naus industrials i commemora la promulgació, el dia 6 de desembre de 1978, de la primera constitució democràtica de l'Estat espanyol després del Franquisme.
El projecte de reordenació d'aquest espai es va encarregar a l'equip format per Elies Torres, José A. Martínez Lapeña, Juli Esteban, Antoni Font i Jon Montero, amb la col·laboració de l'arquitecte Carles Lloret i dels aparelladors S. Passarin i Ll. Sànchez.
En un article publicat a Quaderns d'Arquitectura (número 190, juliol-setembre de 2001) es parla d'aquesta plaça com d'un test a la ciutat, com una mena de recreació d'una arbreda separada dels carrers pels curiosos volums de formigó polièdrics.
Com a curiositat, a banda d'aquestes peces de formigó, s'hi van incloure uns caps de carpes de l'Onyar, que serveixen com a escopidors de pluja; una font de lletres que regalima en els quatre rius de la ciutat; unes mosques narcisianes als escocells dels arbres; uns divertits bancs que prenen diferents formes i diferents monedes, just davant de la que fou seu del Banc d'Espanya (obra dels arquitectes Lluís Clotet i Ignasi Paricio, guardonat amb el premi FAD 1990). Citant el catàleg de l'exposició De la pesseta a l'euro. Història de la pesseta: 1868-2001 (Fundació Caixa de Girona, 2001) podem saber la història d'una d'aquestes monedes: el duro de Girona de 1808 (la paraula duro inscrita com a valor damunt d'una moneda tan sols apareix en dues emissions de necessitat a la guerra de la Independència, aquesta de Girona i una altra de Tortosa) es va encunyar durant la Guerra de la Independència mentre la ciutat estigué lliure de l'ocupació francesa. La falta de numerari va dur la Junta Local de Govern de Girona a fabricar moneda a partir de la plata recollida en cases particulars i esglésies. Era el 18 de desembre de 1808. Julián de Bolívar, governador interí de la ciutat, va ordenar el 20 de gener de 1809 que els duros encunyats aquells dies fossin tinguts per bons i vertaders.
També cal destacar l'escultura de l'única nena nascuda a Girona el 6 de desembre de 1978, obra de Francisco López Hernández.
Molt a prop de la plaça de la Constitució, a la plaça de l'Hospital, s'hi pot veure una columna dedicada a una constitució anterior, la promulgada el 1869.
© 2024 Ajuntament de Girona | contacte | bibliografia | annex | crèdits