Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Introducció


El web Art al carrer és un inventari de les escultures i altres obres amb valor històric i/o artístic ubicades als espais públics de la ciutat. L'origen d'aquesta iniciativa la trobem en els llibres Guia d'escultures als carrers de Girona [1985] i Guia d'escultures al carrer (itineraris a peu i amb cotxe) [1991], tots dos de Jaume Fabre. Aquests dos volums són un recull extens del patrimoni artístic dispersat pels carrers de la ciutat. El projecte Art al Carrer n'ha fet una actualització, ampliació i nova catalogació, però també una adaptació al llenguatge d'internet d'una tradicional guia d'escultures consultable sobre paper.

L'elaboració d'aquest web ens ha permès avaluar l'estat en què es troba l'escultura ubicada en els espais públics de Girona, des del sepulcre romànic situat a l'exterior de l'església de Sant Feliu, datat del segle XIII, com a obra més antiga, fins a l'Homenatge al president Josep Irla de Mercè Riba de l'any 2006, com a obra més recent. Girona, al llarg d'aquests nou segles ha acumulat un total de 158 escultures en els seus carrers. El segle amb més producció artística pública a consciència ha estat, per descomptat, el segle XX, sobretot les dècades dels anys 1980 i 1990 amb una realització d'unes 25 escultures per dècada. Això ho devem sobretot a l'entrada de la democràcia i a la política de l'Ajuntament de Girona de potenciar l'art en els espais públics. Pel que fa al segle XXI val a dir que la inversió en escultura pública ha minvat.

Per fer una aproximació a cadascuna de les 158 obres d'art inventariades i oferir al visitant una visió entenedora de les obres que hi ha als carrers de Girona, s'ha organitzat el projecte tenint en compte els barris de la ciutat, la temàtica de cada obra, el període històric i l'autor. A partir d'aquestes quatre premisses, el visitant pot construir el seu propi itinerari i observar en quines ubicacions de la ciutat hi ha més obres, quin període ha estat el més fructífer, quin artista decora més la ciutat, etc. Per exemple, Paco Torres Monsó i Domènec Fita són els artistes amb més obra en els exteriors de Girona; podem veure 15 obres de Torres Monsó i 10 de Fita gratuïtament, totes elles compartint escenari amb obres de 93 autors més, sense deixar de banda aquelles peces de les quals en desconeixem l’autoria.

La metodologia emprada per configurar les fitxes ha tingut l'usuari com a eix central del projecte; el resultat és un web pràctic i de fàcil utilització. Temàticament parlant, es pot accedir a cada obra segons si es tracta d'art religiós, d'un personatge històric, llegendes, fornícules, fonts o art funerari. Sempre que ha estat possible, la fitxa es completa amb la biografia de l'autor de l'escultura i amb links complementaris. Per realitzar aquest web, s'ha fet un important treball de camp i recerca a les biblioteques, arxius i centres d'art de Girona. També s’ha comptat amb la col·laboració de molta gent que ens ha ajudat a buscar i ampliar informació i, sobretot, a establir contactes indispensables per poder elaborar una fitxa tècnica de cada obra. Volem agrair la seva incondicional ajuda i esperem que els usuaris del web descobreixin una nova Girona a partir de l'art que ofereixen els seus carrers.

Farners Cabra i Anna Otero

© 2025 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits