Descripció
L'edifici que fa cantonada amb la plaça del Vi i el carrer dels Ciutadans havia estat la seu de la Generalitat a Girona durant els segles xvi i xvii, fins que el 1714 es va convertir en Duana. Just a la cruïlla d'aquests dos carrers, s'hi va col·locar un curiós cap masculí que recorda un dimoni que amb el temps hem anomenant Banyeta.
Es desconeix l'origen real d'aquest cap ja que no se sap d'on procedeix ni qui va decidir col·locar-lo en aquest edifici.
Antigament, a la plaça del Vi s'hi feia mercat i just on ara hi ha en Banyeta, sembla que hi havia la parada d'un vell usurer que, segons explica la llegenda, s'aprofitava molt dels gironins i dia a dia, s'enriquia cada vegada més. Un bon matí, l'usurer va aparèixer convertit en pedra i enganxat a la paret d'una casa de la plaça amb forma de dimoni. Aquest fet l'ha convertit en el vigilant que vetlla per tal que tots els gironins paguin els seus impostos municipals. A més, la llegenda explica que qui toca amb el seu nas el nas d'en Banyeta, se li perdonen els deutes.
Llegenda
“Un minúscul cap, que sembla d’un dimoni, a la cantonada de la plaça del Vi amb el carrer de Ciutadans. Els gironins l’havien batejat amb el sobrenom d’en Banyeta. Si es té en compte que aquell edifici va ser, en altres temps, el centre de l’orde del Temple a la nostra ciutat, i que sempre s’ha relacionat els templers amb el culte a un estrany ídol, d’aspecte diabòlic, anomenat Baphomet, "podria ser el nostre Banyeta un dissimulat Baphomet?”
Extret de Carles Vivó, Llegendes i misteris de Girona. Girona: Quaderns de la Revista de Girona, núm. 24 (sèrie Monografies Locals; 13). Diputació de Girona i Caixa de Girona, 1989.
© 2024 Ajuntament de Girona | contacte | bibliografia | annex | crèdits