Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Catalunya casa nostra


Descripció


Aquesta obra s'inscriu en una sèrie inèdita del mateix autor amb diferents mides i materials realitzades durant els anys vint del segle xxi. Són variacions d'un mateix plantejament, peces úniques en pedra, bronzes, ferro corten, massís de fusta, fotografia, serigrafia... que són susceptibles de ser exposades formant subconjunts o combinacions vàries. Aquesta obra es va produir l'any 2021, com la majoria d'elles.

L'autor va escollir la casa com a icona emblemàtica i va acompanyar la proposta d'escultura amb la següent cita:

"Catalunya... una terra lliure que no serà el cel de les oques, arrossegarà els nostres defectes de segles, però, almenys serem a casa." Mn. Josep M. Ballarin

Humanitzar els espais comuns amb aspectes que ens retornen al que desitgem i sentim, demana que es materialitzi. Llavors l'art esdevé una forma d'autoafirmació i un repte de viure més enllà de les obligacions i valorar la nostra singularitat. En el passeig quotidià intraurbà en les illes "peatonals" es guanyen incentius si hi ha fites que assenyalen moments històrics de rellevància viscuts. Celebrar vol dir vèncer timideses, mostrar l'esperit. Estem vivint moments històrics on ens ha semblat que la forma de la casa pairal s'avé a un feix de sentiments i de significacions del que és Catalunya ara i aquí pels qui estem constituint el procés vers la independència. Per més repressions tempestuoses i embats inclements la casa persistirà si els estadants la sentim viva en nosaltres. Catalunya casa nostra.

En la sèrie de referència en què aquesta obra Palahí la circumscriu allí ens parla que "tots tenim uns arquetips de la llar, del poble, fins i tot quan ens hi referim de formes indeterminades. Un d'ells és el de la masia, la casa pairal. L'imaginari del mot casa aguanta molta sobre determinació: la casa com a confluència de moltes experiències i sensacions vitals, no només com una possessió".

La seva forma contundent i la seva força rau en les seves funcions CATALUNYA CASA NOSTRA com la terra promesa que cal recuperar per poder-nos-hi sentir vivint de ple dret.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits