Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Columna i lleó del Pont de Pedra


Descripció


A l'inici de la rambla de Verdaguer, entre plaça de Catalunya i el pont de Pedra, sobresurt una escultura històrica: la columna i el lleó del pont de Pedra. Aquesta obra és una columna coríntia de pedra, desmuntada l'any 2018, a la base de la qual hi ha un cap de lleó de bronze estratègicament col·locat.

La columna coríntia, realitzada per l'arquitecte Ricard Giralt Casadesús l'any 1926, procedia de la balustrada que donava entrada al passeig central de la Devesa.
Aquesta columna i la seva germana van ser traslladades cap a la rambla de Verdaguer, el juny de 1928, després d'haver servit d'enllumenat a la Devesa. Malgrat la seva nova ubicació, aquestes dues columnes van mantenir els llums durant anys, fins que, finalment, a la dècada dels seixanta va desaparèixer una de les columnes a causa de la construcció de la plataforma de la plaça de Catalunya, i anys més tard, l'any 2018, l'Ajuntament decidí desmuntar l'última columna de la parella, perquè hi havia risc que caigués. Malgrat això, l'Ajuntament va decidir deixar la base amb el cap de lleó per tal d'estudiar si es podia restaurar i col·locar de nou.

El cap de lleó, situat a la base de la comuna, encara és visible per a aquells vianants més curiosos. És el cinquè dels cinc caps amagats al pont de Pedra i, a diferència dels altres quatre caps de ferro és un cap de bronze, més ferotge i amb un aspecte prominent.

Llegenda


A la simbologia romànica, el lleó s'associa tant al coneixement sagrat com a l'enemic al qual s'ha de vèncer. Es diu que el lleó és com el sol, que destrueix amb la seva gran potència, i que l'ésser humà que sigui capaç de vèncer-lo s'apoderarà d'aquesta força. A la iconografia antiga gironina és molt freqüent la identificació de llop i lleons, com afirma Carles Vivó, i és per això que a Girona, tot i no haver estat mai terra de lleons, n'hi ha alguns de col·locats estratègicament per vigilar la ciutat, segons conta la llegenda.

Així mateix, quatre lleons, situats als extrems nord, sud, est i oest del pont de Pedra que vigilen els ciutadans que passegen vora seu, tenien, també, la utilitat d'abocar l'aigua pluvial procedent del carrer cap al riu Onyar. Anys més tard, prop d'aquests quatre lleons amagats, es construeix un cinquè cap de lleó, amb un aspecte més ferotge i separat del grup, just als peus de la columna coríntia que s'instal·la a la rambla de Verdaguer l'any 1928. Aquest cinquè cap de lleó, protagonista de l'escultura referenciada, a diferència dels anteriors, és de bronze, i possiblement per aquest motiu s'ha apartat dels altres caps de ferro.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits