Ajuntament de Girona
Presentació Introducció Autors/ores Escultures Itineraris
Art al carrer

Monòlit dels Manaies


Descripció


Es tracta d'una gran estructura d'acer que es divideix en tres parts: la primera representa un manaia; la segona, la creu dels improperis (els símbols que representen la Passió) i una darrera en la qual hi ha una inscripció en què es pot llegir "Confraria Jesús Crucificat. Manaies de Girona - 1751 - 1940 - 1 IV 2015", fent al·lusió a l'any fundacional de la Confraria, a l'any que es va recuperar la tradició de l'entitat i a la data d'inauguració de la plaça i de l'escultura.

L'escultura, encarregada a Fita i cedida a la ciutat pels mateixos Manaies, es va realitzar per commemorar el 75è aniversari dels Manaies de Girona. L'alcalde de Girona del moment, Carles Puigdemont, i el president de la Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona, Narcís Reixach, van presidir aquell vespre l'acte d'ofrena de l'escultura a la ciutat.

La instal·lació de l'obra va desencadenar controvèrsia, ja que una part de la població va criticar que es col·loqués simbologia religiosa a l'espai públic (en referència a la part de l'estàtua on Fita representa la creu dels improperis) i fins i tot es va fer una recollida de firmes per reclamar que es retirés. En resposta a la polèmica, l'artista i el president de la Confraria van apel·lar a la seva llibertat creativa i d'expressió en l'encàrrec de l'escultura, bo i entenent que no tothom té els mateixos gustos i creences. Actualment, l'escultura continua emplaçada a la via pública.

Plànol interactiu

« TORNAR

 

© 2024 Ajuntament de Girona  |  contacte  |  bibliografia  |  annex  |  crèdits