Descripció
L'edifici de les Àligues fou la seu de l'Estudi General de Girona durant el segle xvi, la primera Universitat de la ciutat gràcies a un privilegi expedit pel rei Alfons el Magnànim. La façana, de factura renaixentista i presidida per una gran portalada dovellada, és l'únic element que es conserva d'aquesta època després de la reforma que van dirigir els arquitectes Josep Fuses i Joan Maria Viader. Just a sobre, apareixen dos àngels que sostenen l'escut de la ciutat de Girona amb les mans i, a més, s'hi troba una inscripció en llatí que recorda l'any de la fundació de la Universitat, el 1561. Més amunt, com si es tractés d'un timpà, hi trobem l'escut reial de la dinastia dels Àustries i una àliga bicefàlica coronada, animal que donarà nom a l'edifici.
Dels relleus realitzats dins d'un fons circular o medalló a l'època romana se'n van dir imago clipeata, que traduït literalment del llatí significa retrat emmarcat. Servien per enaltir les divinitats i els emperadors divinitzats, i més tard es van utilitzar tant a l'esfera privada com per motius funeraris.
Molt a prop d'aquesta imago clipeata en trobem una altra de característiques similars situada al porxo d'entrada de l'edifici de la Fontana d'Or al carrer Ciutadans, número 19.
A la inscripció, s'hi pot llegir:
"MILLE QUINCENTIS SIXAGINTA SUB UNO ANNIS A SUMMI NATIVITATE DEI QUUM SUA PER VARIAS TERRAS POPULATOR AVERI IN SANCTAM SERERET DOGMATA FALSA FIDEM SACRA GERUNDENSES CONDUNT GYMNASIA QUANTA CONSCRIPTI POSSUNT AEIFICARE PATRES AT TU SUMME DEUS SUB CUIUS MINE NOSTRUM CRESCIT OPUS CRESCAT AD TEMPUS IN OMNE IUBE".
Jaume Fabre, a Guia d'escultures al carrer, recull la transcripció que en va fer mossèn Jaume Marquès: "Essent l'any mil cinc-cents seixanta més un d'ençà del naixement del Fill de Déu etern com per alguns països en la fe de quiscun sembrés falses doctrines el cabdill de l'Avern, els gironins fundaren eixes santes escoles tan grans com fou possible als Pares del Senat Vós, gran Déu, que les coses feu créixer totes soles, feu que creixi aquesta obra en la posteritat".
Més informació:
http://www.udg.edu
© 2024 Ajuntament de Girona | contacte | bibliografia | annex | crèdits