Descripció
Les popularment anomenades escales de la Pera, que travessen el Call Jueu en diagonal, responen a una reforma urbanística del segle xvi. En aquest moment del Renaixement es va decidir d'agilitzar l'accés dels canonges a la catedral tot obrint-ne el pas amb aquestes escales.
Al capdamunt de les escales i fent cantonada amb la pujada de la Catedral, la imatge barroca de la Mare de Déu de la Pera (1785) acompanya la mirada del vianant. El fet que la Mare de Déu porti el sobrenom de la Pera, igual que les escales, es deu a la fruita que la verge mostra amb la mà dreta. L'escultura actual d'època barroca substitueix l'original del segle xvi que avui en dia roman perduda. Aquesta Mare de Déu representa una matrona que du l'infant nu a la mà esquerra i una pera a la mà dreta. La restauració més recent és de 1947, any en què es restituí el cap i un braç del nen Jesús que foren destruïts l'any 1936 durant la Guerra Civil. Aquesta última remodelació fou promoguda pel governador civil Luis Mazo Mendo i portada a terme, tot seguint el disseny de Joan Carrera Dellunder, pels germans Josep i Jordi Oliver Viver junt amb el seu pare Joan Oliver de Bezzi. No obstant, l'escultor que va fer la imatge barroca que contemplem actualment fou Joan Figarola.
A part de la figura de la Mare de Déu, que està estratègicament ubicada en el xamfrà de la cisterna que limita la plaça dels Apòstols, també hi trobem una font i una làpida amb uns versos en llatí que fan referència a l'aigua que brolla. La làpida, amb data de l'any 1525, prové de la porta de la mina del Capítol, prop de la torre Gironella i els caps de lleó dels quals en brolla aigua foren realitzats l'any 1947 per Lluís Casellas Pichon, seguint l'estil dels originals.
© 2024 Ajuntament de Girona | contacte | bibliografia | annex | crèdits