Descripció
La Mare de Déu de la Pia Almoina (segle xv) situada a una de les entrades dovellades de la façana principal de l'edifici és una figura tallada en pedra, ubicada damunt una senzilla peanya i coberta per un característic dosseret gòtic. La verge va abillada amb una llarga vestimenta, porta una corona i amb la mà esquerra aguanta un ram de flors. En el moment de realitzar la figura, l'escultor va seguir els paràmetres marcats per la iconografia de l'època gòtica; una delicada curvatura del cos, els plecs de la vestimenta i l'expressió amable del rostre l'acosten als models de verges franceses tan reproduïdes a Catalunya en aquesta època.
Pel que fa referència a l'edifici, els documents informen que Arnau d'Escala va fundar la Pia Almoina del Pa de la Seu l'any 1228 a partir de les donacions efectuades pel bisbe Guillem Gaufred, tresorer de la catedral. Des d'un començament, la funció de la institució fou benèfica i caritativa, i va tenir la finalitat d'albergar i alimentar els pobres, atendre malalts, asilats, presos i donzelles pobres. Aquests actes eren finançats per les famílies nobles de la ciutat. Segles més tard, després de la Desamortització (1842), la institució va passar a ser una escola pia fins l'any 1975. Després d'una profunda rehabilitació que durà fins l'any 1983, la Pia Almoina va esdevenir la seu de la Demarcació de Girona del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC).
La Pia Almoina és un edifici d'estil gòtic que s'ha anat transformant a partir d'un nucli primitiu que va créixer de manera orgànica tot adquirint cases veïnes. L'edifici actual es pot considerar un dels exemples més exquisits de l'art gòtic civil de Girona.
Més informació:
https://www.arquitectes.cat/
© 2024 Ajuntament de Girona | contacte | bibliografia | annex | crèdits