Notes de premsa

dimecres 8 de gener de 2025

Girona acollirà una nova edició de la Marató de Donants de Sang de Catalunya del 9 al 18 de gener

• Es podrà anar a donar a l’Hospital Josep Trueta i el 10 de gener al Saló de Descans del Teatre Municipal
• L’objectiu és remuntar les donacions i recuperar els nivells òptims de reserves després de les festes de Nadal

Girona acollirà una nova edició de la Marató de Donants de Sang de Catalunya, que tindrà lloc del 9 al 18 de gener a l’Hospital Josep Trueta com a punt central i fixe de la província gironina. Enguany, la Marató ha doblat l’activitat i és la més gran de la història, amb campanyes de donació de sang i plasma a més d’un centenar de pobles i ciutats.

S’espera que al voltant de 10.000 persones facin donacions als principals hospitals catalans, inclòs el centre sanitari gironí, així com en els 104 municipis d’arreu del territori on s’han habilitat punts de donació. L’objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir remuntar les donacions i recuperar els nivells òptims de reserves de sang que s’han vist afectats per les festivitats de Nadal.

Per anar a donar sang s’ha de demanar cita prèvia a través del web donarsang.cat. A banda del Trueta, a la ciutat també s’ha organitzat una donació el 10 de gener al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, i una el dia 15 de gener a la Casa de Cultura de Girona. Alhora, hi haurà 13 punts més repartits per la província de Girona.

“Donar sang és un acte que ens fa millors com a persones i com a societat, perquè és una manera literal de donar part d’un mateix per al benefici del col·lectiu. Per això animo tots els gironins i gironines a participar-hi un any més per tal d’assolir els objectius marcats i, per tant, que la sang necessària arribi a tothom que la necessita”, ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, durant la roda de premsa de presentació de la Marató celebrada aquest matí. En l’acte també hi han participat el responsable del Banc de Sang de Girona, Alfred Mingo, i la jugadora de bàsquet de l’Uni Girona i receptora de sang Ainhoa López, qui ha explicat la seva experiència envers la donació.

Sota el lema “Som el que fem”, la Marató d’enguany és una invitació directa a actuar i recorda a tothom que donar sang és un gest que ens defineix com a persones i ens acaba configurant com a col·lectiu i societat. Per això, interpel·la la població a participar d’aquest compromís col·lectiu ja que, amb només 20 minuts, les persones donants poden contribuir a salvar fins a tres vides.

Com a novetat, aquest any s’il·luminaran de vermell més de 50 edificis emblemàtics de Catalunya. Es traca d’una tradició que havia començat tímidament anys enrere però que en aquesta Marató es consolida i pren força com una activitat essencial i, alhora, una crida a sumar-se a la gran setmana de donació de sang catalana. En aquest sentit, el vespre del dissabte dia 11 de gener es tenyiran de vermell les façanes d’edificis com el Palau de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya, el Tibidabo, la Torre Glòries o la Universitat de Barcelona. A Girona, l’acció es durà a terme a la façana de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona.

Calen més de 240.000 donacions l’any

Aquest 2025 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. El cert és que aquest any caldran més de 240.000 donacions per cobrir aquestes necessitats dels i de les pacients.

Pel que fa a les dades de donacions dels últims anys a Girona, el 2024 es van fer 27.319 donacions. Els dos anys anteriors, la xifra s’havia enfilat fins a les 29.348 el 2023 i les 30.550 el 2022, mentre que l’any 2021 se’n van fer 28.577.

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies (un 34 % del total) seguit de les de l’aparell digestiu (un 15,5 %) i, en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars (un 12,3 %). Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

De fet, l’edat mitjana dels i de les pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors i receptores de sang (un 56,6 %). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32 % del total.

Nota: Us enviem, adjuntes, dues fotografies de la roda de premsa.

Facebook

Descàrregues


Imatge 2

Fotografia - 0,27 Mb


Imatge 1

Fotografia - 0,24 Mb

 

Nota: Les fotos en format JPEG d'aquesta pàgina poden ser específiques per a impressió (CMYK) i és possible que no s'obrin directament amb el navegador. Per descarregar-les, cliqueu-les amb el botó dret del ratolí i seleccioneu l'opció Guardar destinació com...