dimecres 8 de gener de 2025
L’ajut per a l’any 2024-2025, dotat amb 10.000 euros, enguany posa èmfasi en la prevenció de residus, a partir de la sensibilització sobre els impactes de les deixalles al medi ambient i al clima.
L’Ajuntament de Girona ha obert per primer cop una convocatòria de subvencions adreçada a les entitats sense ànim de lucre que desenvolupin projectes i activitats d'educació ambiental a la ciutat. En aquesta primera edició, l’objectiu dels ajuts corresponents a l’any 2024-2025 és finançar i promoure propostes d’educació ambiental al municipi centrades en la prevenció de residus als barris de la ciutat. La convocatòria també busca fomentar l'educació i la sensibilització ambiental i potenciar la implicació social en la conservació del medi ambient i fer pedagogia sobre la lluita contra el canvi climàtic a la ciutat de Girona. El termini de sol·licitud dels ajuts ja és obert i s’allargarà fins al 17 de febrer del 2025.
“Actualment, l’educació ambiental és una eina fonamental de canvi i és important potenciar-la en tots els àmbits i edats possibles i en tots els barris de la ciutat. Amb aquesta convocatòria busquem poder vehicular diferents temàtiques, que canviaran any rere any, però sempre des de la base i perspectiva de la sensibilització i la pedagogia envers el nostre entorn. Com deia Michaela Mayer, l’educació ambiental no ha de ser reduïda a un instrument -necessari- per protegir l’entorn, sinó que cal entendre-la com una forma d’educació per a la ciutadania, per a la participació crítica i per a la presa de responsabilitats personals i decisions relatives a l’entorn natural, social, cultural i econòmic”, ha explicat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot i Cantalosella.
Les propostes presentades enguany hauran de tractar sobre la prevenció de residus, especialment de plàstics i altres envasos, tant en l’àmbit domèstic com en el comercial. Alguns exemples objecte de la convocatòria serien la realització d’accions comunitàries per reduir els envasos d’un sol ús; campanyes de conscienciació sobre els efectes dels plàstics i envasos no reutilitzables en els ecosistemes i sobre la salut; la promoció d’accions de neteja en espais públics; el foment de vaixelles reutilitzables en actes festius i esdeveniments públics, o la creació d’iniciatives comunitàries per a la reutilització, intercanvi i préstec d’objectes, entre d’altres.
A més, els projectes han de tenir en compte el context actual de la ciutat en relació amb la implementació dels nous sistemes de recollida selectiva per identificació i la conseqüent futura taxa de pagament per generació.
La subvenció compta amb un pressupost global de 10.000 euros, que es distribuirà entre les entitats que presentin les dues propostes amb una major puntuació segons els criteris que inclouen les bases. Cal tenir en compte que les entitats podran presentar només un projecte per convocatòria. Cada proposta subvencionada rebrà un import màxim de 5.000 euros.
Entre els criteris de puntuació dels projectes destaquen que les accions preservin tant la salut de les persones com els ecosistemes; que evitin el malbaratament alimentari; que es destinin a un públic divers; que les activitats siguin inclusives, o que les propostes siguin de qualitat, originals i innovadores, a banda d’altres aspectes tècnics.
El termini d’execució dels projectes serà de fins a un màxim de 12 mesos a partir de la resolució de l’atorgament de la subvenció. Les entitats beneficiàries no podran sol·licitar pròrrogues per a l’execució dels seus projectes.
Per a més informació sobre la convocatòria i el procés de sol·licitud, les entitats interessades poden consultar les bases completes al web de l’Ajuntament de Girona.