divendres 22 de novembre de 2024
L’activitat tindrà lloc dimarts 26 de novembre, el Centre Cultural La Mercè, i reunirà representants de la Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona, Jokkere Endam, Red de Migración, Género y Desarrollo
La implicació dels governs locals en les migracions amb mirada feminista protagonitzarà el tercer acte del “Cicle 0,7%”, una iniciativa emmarcada en la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció”, impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb el suport de l’Ajuntament de Girona. L’objectiu és recuperar el 0,7% a l’agenda política i augmentar el compromís dels governs locals per la cooperació internacional per la justícia global.
En un moment d’auge de crisis globals i coincidint aquest mes de novembre amb el 30è aniversari de l’acampada multitudinària a l’avinguda Diagonal de Barcelona per exigir el compromís de les administracions locals -i que a Girona va tenir lloc al parc Central-, el pròxim dimarts 26 de novembre, a les 18 h, la sala polivalent del Centre Cultural La Mercè de Girona acollirà el tercer esdeveniment del “Cicle 0,7%”. S’han programat quatre actes a cadascuna de les províncies catalanes per aprofundir en alguns temes cabdals en el marc de la cooperació internacional i també per conèixer projectes concrets que es desenvolupen al territori.
Durant l’acte es presentarà l’estat actual de la cooperació municipalista a Catalunya i, concretament, en l’àrea de la demarcació de Girona.
Per conèixer i aprofundir en experiències i projectes concrets, hi participaran la regidora d’Igualtat i Justícia Social i de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde; el membre de Jokkere Endam, Oumou Balde Boiro; la representant de la Red de Migración, Género y Desarrollo, Arlene Cruz Carrasco; la representant del Secretariat de la Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona i cofundadora de l’ONG DAGUA, Olga Levinia Grueso, i el director de la Fundació SERGI, Lluís Puigdemont i Reverter. El periodista de l’Agència Catalana de Notícies, Xavier Pi, moderarà l’acte.
Es tracta d’una proposta oberta a la ciutadania que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona. Des del Fons Català es vol promoure la sensibilització ciutadana a través d’aquests esdeveniments, una oportunitat per conèixer de prop la tasca que fan els ajuntaments, consells comarcals i diputacions.
“Cicle 0,7%”: La cooperació municipalista arreu de Catalunya
El tret de sortida de la campanya es va fer amb el primer acte del “Cicle 0,7%” a Barcelona, on institucions públiques i entitats van parlar sobre el rol de la cooperació municipalista en l’àmbit de la mobilitat digna i segura de les persones.
Després de l'acte a Girona, el "Cicle 0,7%" farà l'última parada a Lleida, on el Cafè del Teatre acollirà el 4 de desembre l'acte "Governs locals per la protecció dels drets humans". Totes les activitats que prèviament també s'han celebrat a Barcelona i Tarragona han posat sobre la taula la importància que tenen els governs locals a l'hora de treballar per la justícia global, també en l'àmbit de l'acció humanitària i la mobilitat humana, o el dret a l'aigua.
Tota la informació s'anirà actualitzant a la pàgina web de la campanya www.passemalaccio07.org. Els enllaços per inscriure's als actes de, Girona i Lleida, també estan disponibles.
La campanya pel 0,7%: “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció”
L’objectiu de la campanya “No va només de posar-se d’acord. Passem a l’acció” és tornar a situar el 0,7% a l’agenda política i a la consciència de la ciutadania i generar una reacció de compromís per tal d’augmentar la implicació dels governs locals d’arreu del territori per la cooperació internacional.
Per fer-ho, s’han desenvolupat diverses accions més enllà del “Cicle 0,7%”. Entre elles, hi ha la instal·lació de vinils a escales d’espais de la via pública per a generar sensibilització, un joc interactiu, vídeos i altres materials digitals recollits al web de la campanya www.passemalaccio07.org.
A més, s’ha generat un formulari que permet recollir les mostres d’interès de la ciutadania per tal que l’ajuntament del seu municipi, consistori, consell comarcal, diputació i altres ens públics de proximitat augmentin el compromís per la cooperació internacional per la justícia global. Des del Fons Català, es presentaran els resultats als governs locals per incentivar la implicació i engegar converses de col·laboració.
Tots els materials estan treballats amb la col·laboració d’entitats per la justícia global i representants de l’administració implicats en la cooperació municipalista.
Què és el 0,7%?
El 1972 l’ONU va acordar destinar el 0,7% del PIB del Nord Global a cooperació per intentar pal·liar el deute històric que han generat als països del Sud Global a través de l’espoli, l’explotació de recursos i la vulneració dels drets fonamentals a les fronteres.
Aquests recursos s’anomenen Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) i es destinen a finançar projectes de cooperació al desenvolupament i acció humanitària. Tot i l’aprovació de mesures legislatives i la creació de diversos òrgans destinats a promoure el compliment de 0,7%, mai s’ha assolit destinar aquesta xifra de recursos per la cooperació al desenvolupament i la justícia global, ni en l'àmbit estatal ni l’autonòmic.
Actualment, segons les dades recollides per l’Observatori Municipalista del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament des del 2019, els recursos destinats a l’AOD de l’àmbit municipalista català, que comprèn ajuntaments, consells comarcals i diputacions, mantenen una tendència a l’alça. Però només 13 consistoris i 5 ens supralocals arriben al 0,7%.
Si bé aquests representen el 30% de la població catalana, la xifra queda lluny del 80% de població que es mostra a favor de destinar diners a la cooperació.
Sobre el Fons Català
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és una organització creada a Salt l’any 1986 que està formada per més de 300 ajuntaments i altres ens supralocals dedicada a promoure la justícia global a través de la gestió dels recursos econòmics que hi aporten els seus membres.
Aquests recursos es destinen a finançar projectes de cooperació al desenvolupament i acció humanitària arreu del món, i projectes d’educació per la justícia global a Catalunya.
Nota: Us enviem, adjunt, el cartell de l’acte.
Cartell de l'acte Fotografia - 0,21 Mb |
Nota: Les fotos en format JPEG d'aquesta pàgina poden ser específiques per a impressió (CMYK) i és possible que no s'obrin directament amb el navegador. Per descarregar-les, cliqueu-les amb el botó dret del ratolí i seleccioneu l'opció Guardar destinació com...