Notes de premsa

divendres 12 de juliol de 2024

L'Ajuntament de Girona crearà una aplicació mòbil destinada al turisme cultural i de natura de les hortes de Santa Eugènia

L’eina permetrà implementar la realitat augmentada i recrear elements en 3D com la sèquia Monar i la xarxa de recs, els cultius antics o les casetes

L'Ajuntament de Girona crearà una aplicació mòbil destinada al turisme cultural i de natura per millorar l'experiència de les persones visitants amb un enfocament especial a les hortes de Santa Eugènia. L'eina oferirà informació històrica i sobre el patrimoni natural, hortícola, cultural i gastronòmic de la ciutat. Aquesta acció forma part del projecte “Menja’t Girona”.

L’objectiu és dinamitzar l'economia local amb una oferta turística desestacionalitzada i descongestionar les zones turístiques més visitades. Alhora també es pretén posar en valor els productes locals i el patrimoni natural per augmentar la competitivitat i sostenibilitat de Girona com a destinació turística. El consistori traurà a licitació el disseny, la programació i la promoció d’aquesta aplicació per un import de 183.945,03 euros (IVA inclòs).

“Des de l'Ajuntament de Girona volem preservar i potenciar les hortes de Santa Eugènia com un espai hortícola amb protecció paisatgística, destacant els seus valors naturals i culturals. També busquem promoure l'apoderament de la ciutadania, l'associacionisme i la producció local saludable, en contraposició a la producció massiva d'aliments”, ha destacat la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras.

L’aplicació per a mòbils i tauletes i compatible amb Android i iOS permetrà consultar i personalitzar diferents itineraris, així com implementar la realitat augmentada per enriquir l'experiència de visita a les hortes de Santa Eugènia. Estarà disponible en quatre idiomes i s'adreçarà a diferents públics, incloent-hi escoles, famílies i visitants amb sensibilitat cap a la natura.

A través de la realitat augmentada, les persones usuàries podran veure com era la sèquia Monar i la xarxa de recs en el passat, així com els cultius antics i les casetes de les hortes. Aquest tipus de tecnologia enriquirà l'experiència educativa, fent-la més immersiva i informativa. L’aplicació recrearà elements naturals en 3D i reconstruirà 16 entorns històrics i naturals de Santa Eugènia, oferint una visió detallada i fascinant de la història local. Utilitzant les potencialitats dels telèfons actuals, els visitants podran gaudir d'una experiència híbrida entre la interpretació real i digital de l'entorn, permetent la geolocalització del patrimoni, la personalització de rutes, la captura d'imatges, la possibilitat de compartir experiències i una millor comprensió de l'espai visitat, connectant-les amb l'entorn.

Aquesta aplicació contribuirà a la preservació del patrimoni cultural i natural de Girona, oferint una eina educativa que sensibilitzarà les persones usuàries sobre la importància de conservar aquests espais. A més, fomentarà la recerca i l'aprenentatge en el camp de l'agricultura tradicional, la història local i la biodiversitat, creant un vincle més profund entre la comunitat i el seu entorn natural i cultural. L'aplicació també permetrà una major participació de la ciutadania en la preservació i promoció del seu patrimoni. Podran aportar continguts, compartir les seves experiències i suggerir noves rutes o punts d'interès, fent que l'aplicació evolucioni i es millori constantment amb la contribució de la comunitat.

Per garantir una experiència completa i enriquidora, l'aplicació inclourà funcions addicionals com guies d'àudio, informació detallada sobre flora i fauna locals, i un calendari d'esdeveniments i activitats relacionades amb les hortes de Santa Eugènia. Això permetrà a les persones visitants planificar les seves visites amb antelació i participar en activitats comunitàries, workshops i visites guiades.



Aquesta acció s’emmarca dins de l'actuació 11 "Menja't Girona Digital" i l'actuació 12 "Girona, entorn natural immersiu" de l'eix 3 "Transició digital". El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Menja’t Girona” s’emmarca dins la convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (Exp. SED091/22/000001), finançada amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern espanyol, a través de fons europeus NextGenerationEU. En concret, el programa representa la submesura 2 del component 14 Inversió 1 (C14.I1), Transformació del model turístic cap a la sostenibilitat, del Pla de modernització i competitivitat del sector turístic.

Projecte finançat pel Pla de recuperació, transformació i resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Facebook