Les Illes Marshall

fletxa_esq      Breu història  |  Les Illes Marshall en l'actualitat                                              fletxa_dre


La República de les Illes Marshall, nom oficial d’aquest estat, és un conjunt d’illes ubicades a l’Oceà Pacífic, prop de la línia de l’Equador i lleugerament a l’oest de l’antimeridià, a mig camí entre Austràlia i Hawaii.

marshall_map

El territori de les Illes Marshall comprèn 29 atols de corall (cadascun dels quals format per molts illots) i 5 illes, que es divideixen en dos arxipèlags anomenats Ratak (albada) i Ralik (capvespre). El territori ocupa una extensió aproximada d’un milió de Km2, una extensió similar a la de Mèxic, dels quals l’àrea emergida, formada per 1.152 illes i illots, representa una ínfima part, només 176 Km2, és a dir, unes quatre vegades la ciutat de Girona, o per aquells que no coneguin la ciutat, una extensió 9 vegades més petita que la ciutat de Londres. Els seus veïns més pròxims són els Estats Federats de Micronèsia a l’oest, la República de Nauru al sud i la República de Kiribati al sud-est.

La República de les Illes Marshall té una població d’uns 54.000 habitants [1], la majoria dels quals viuen entre Majuro, la capital, i Ebeye (gran part dels atols estan deshabitats). La seva economia depèn en gran mesura dels diners que els Estats Units aporten com a compensació pels danys causats per les proves nuclears. Els idiomes oficials són el marshallès i l’anglès.

Com hem dit, aquestes illes no emergeixen gaire del nivell del mar, 8 mel punt més alt i 2,1 m de mitjana, per la qual cosa és una de les zones del món més amenaçades per l’escalfament global, ja que un petit augment del nivell del mar suposaria la inundació de la major part del territori.

Marshall_earth

[1] Country meters. Marshall Islands Population. http://countrymeters.info/en/Marshall_Islands