Amb el mur del Mercadal (s. XV) es completà el perímetre de la muralla, iniciada el primer terç del segle I aC, en el moment de la fundació de la ciutat. Tot i així, l’evolució de les tècniques militars implicaren canvis en el sistema defensiu, traduïts en alguns arranjaments de consideració en els anys posteriors. En el segle XVI, es construïren les torres i les llunetes, que van ser substituïdes pels baluards el segle posterior. En el segle XVII, es construïren les fortificacions de l’entorn, formades pel castell de Montjuïc, les torres, els forts i els reductes.
El rei Pere III escriu, el 1374, al capità de Girona, Galcerán de Vilarig, per mostrar-li la seva satisfacció per haver-se començat les obres del fossat del Mercadal, en el procés de construcció de les muralles, i li recomana que continuï amb l’obra per tal de poder-se defensar dels enemics.
Lo rey.
Mossèn Galceran. Entés havem que havets feta començar la obra del vall del Reval del Mercadal, de la ciutat de Gerona, de que havem haut gran plaer. Perquè us manam, que a gran cuyta e ab sobirana diligència, façats continuare espatxar la dita obra, per guisa que, Déu volent, se puixa defendre als enemichs, aixi com desitjam. E de açó’ns farets servey e plaer, e lo contrari nos desplauria.
Dat. En Barchinona, sots nostre segell secret, a .XXV. dies de juliol del any M. CCC.LXXIIII. Fuit directa Galcerando de Vilarig, capitaneo Gerunde.
Loco signi fuit domini regis anullo sigillata.