Exposició

Abans de Germans Sàbat (Fotografia 1)

El barri de Germans Sàbat es va construir en uns terrenys propers a Taialà que fins el 1974 pertanyien al municipi de Sant Gregori. En aquesta vista des del castell de Montjuïc s'observen els nuclis poblacionals de Domeny, Sant Gregori i Taialà. La construcció del nou barri, el 1958, canviaria notablement el paisatge de conreus i boscos.

 

Les obres d'arranjament (Fotografia 2)

Obres públiques en el carrer de la Font a Germans Sàbat, l'única via d'accés en el moment inicial. L'any de la inauguració, el 1958, no es comptava amb els serveis d'aigua i llum i els carrers no estaven asfaltats. Amb els anys s'anaren creant les condicions indispensables per a la vida al barri i sovint es comptà amb la col·laboració del veïns.

 

Els centres educatius (Fotografies 3 a 6)

L'ensenyament a Germans Sàbat comptà amb diferents ubicacions. El 1959 es construí l'edifici de la guarderia que exercí en aquest primer any les funcions de casal d'estiu.  Els locals pertanyien a la Junta Provincial de Protección de Menores i foren utilitzats també com a col·legi, capella i dispensari. El 1960 entraren en funcionament les microescuelas i el 18 de març de 1965 s'inaugurà la segona promoció de microescuelas, que el 1967 passarien a ser el nou dispensari de Germans Sàbat. L'escola definitiva fou inaugurada el 1973, amb el nom de Centro de Educación General Bàsica, actualment CEIP Taialà. El 30 maig de 1975 el governador civil de Girona Daniel Regalado Aznar visità l'escola.

 

La religió (Fotografies 7 a 9)

Les festivitats religioses comptaven amb una gran participació ciutadana. Pel corpus, s'engalanaven els carrers amb les catifes de flors i per Setmana Santa, se celebrava la processó. Mossèn Josep Iglésias fou el sacerdot responsable de dinamitzar vida religiosa del barri entre els anys 1961 i 1968.

 

El futbol (Fotografies 10 i 11)

Els habitants de les cases tenien una gran afició per l'esport i el camp de futbol fou una de les reivindicacions més importants dels primers anys. El març de 1964, el bisbe Narcís Jubany visità el barri i féu el xut d'honor en un partit contra el Torroella. Aquest mateix any es fundà la Unión Deportiva Sábat.

 

Els pisos José María Prat (Fotografies 12 i 13)

El 14 de desembre 1970 es féu l'acte de lliurament de claus dels pisos de protecció oficial del Grupo José María Prat, a Germans Sàbat (Sant Gregori). Els parlaments anaren a càrrec de l'alcalde de Sant Gregori, Emili Caula, del governador civil de Girona, Victorino Anguera Sansó, i del delegat provincial de la Organización Sindical. Es lliuraren 125 pisos a famílies que vivien als albergs provisionals.

 

Festa Major (Fotografies 14 i 15)

La celebració de la Festa Major s'inicià el 1969, amb el barri encara en obres, gràcies a la voluntat d'associacionisme dels veïns. Entre els actes de la festa era tradició l'homenatge a la vellesa, que comptava sempre amb una important presència de veïns. També es feren populars les desfilades de majorettes a partir de 1978, quan es creà el Grup de Majorettes de Germans Sàbat.

 

Vistes del barri (Fotografies 16 a 18)

L'aspecte del barri s'ha modificat substancialment al llarg del anys, malgrat mantenir el nucli de cases inicials com a signe d'identitat. Les obres d'urbanització han acabat per dignificar l'espai. A nivell d'infraestructures és destacable el pont peatonal entre el sector de Josep Maria Prat, Germans Sàbat i Mas Catofa, instal·lat l'agost de 1994 i que comunicava els dos nuclis del barri. Aquest pont de ferro, dissenyat per Gustave Eiffel (1876) i restaurat per a l'ocasió, estava ubicat anteriorment a la sèquia Monar i originàriament al carrer Cerverí.