1920-1929

<< Cinema >>

1925

El físic francès Henri Chrétien inventa un objectiu anamòrfic: l'Hypergonar.

1926

L'arc elèctric amb mirall el·líptic es comença a utilitzar com a font lluminosa per als projectors de cinema.

1927

Projecció del primer film sonor The Jazz Singer, d'Alan Crosland, amb el procediment Vitaphone. Fi del cinema mut.

1920_C

1928

Presentació del primer llargmetratge sonor i en color, The Viking, de Roy William Neill.

Steamboat Willie, de Walt Disney, primers dibuixos animats amb so sincronitzat. Hi apareix per primera vegada el personatge de Mickey Mouse.

>> Veure vídeo Fires de Girona.

1929

La difusió dels films sonors arreu del món imposen el doblatge o la subtitulació de les pel·lícules.

 

<< Fotografia >>

1923

Pel·lícula de diacetat de cel·lulosa.

1924

Càmera Leica. Primera càmera de 35 mm.

1925

Flash electrònic.

1928

Càmera Rolleiflex, que funciona amb rotlle de pel·lícula de mig format.

1920_F

<< Cinema amateur >>

1922

La firma Pathé comercialitza amb l'eslògan "Le Cinéma chez soi" la pel·lícula de 9'5 mm i perforació central per als aparells Pathé Baby, destinats al mercat domèstic. Aparell petit, barat i fàcil d'usar que representa, juntament amb els aparells Kodak de 16 mm, l'inici de l'edat d'or del cinema amateur.

1920_CA

1923

La firma Kodak treu al mercat el format de 16 mm per a la càmera Cine-Kodak i el projector Kodascope. El mateix any, l'empresa Victor treu el seu model de 16 mm.

1924

Bell & Howell posa a la venda el seu model Filmo, la primera càmera de 16 mm amb sistema mecànic de corda per l'arrossegament de la pel·lícula.

1926

Els projectors Pathé Baby incorporen un motor elèctric i les càmeres, amb el model Motocàmera, un mecanisme de corda per a l'arrossegament del film.

1928

La firma Kodak comercialitza la pel·lícula de 16 mm en color: Kodacolor.

Apareix l'Agfa Movex, la primera càmera de 16 mm construïda per Agfa. La primera càmera en utilitzar un casset per a simplificar al màxim la càrrega del film a la càmera.

<< Televisió i vídeo >>

1923

Vladímir Zvorikin, deixeble de Rosing, patenta l'iconoscopi, un aparell en forma de tub capaç de captar imatges i convertir-les en senyals electrònics.

1926

John Logie Baird ofereix la primera demostració pública d'un sistema de televisió mecànica, basada en el disc de Nipkow, capaç de transmetre imatges a distància.

>> Veure vídeo Televisió Baird.

1920_TV

1927

Philo Farnsworth fa la primera demostració pública d'un sistema de televisió electrònica amb el tub dissector d'imatges, molt similar a l'iconoscopi de Zvorikin.

1929

La BBC realitza la seva primera emissió experimental amb un sistema de televisió de 30 línies i 12'5 imatges per segon.

<< So >>

1920

Comencen a la ciutat de Buenos Aires les primeres emissions de ràdio regulars com a entreteniment.

Apareixen els primers sistemes de sonorització de pel·lícules mitjançant so òptic, el Phonofilm de Lee De Forest i el Tri-Ergon, dels alemanys Josef Engi, Hans Vogt i Joseph Massole.

1923

Es realitza la primera projecció de curtmetratges amb so òptic incorporat al film (futur sistema estàndard). Phonofilm de Lee De Forest.

1926

Es crea el sistema Vitaphone per a la sonorització de pel·lícules cinematogràfiques. Les primeres pel·lícules sonoritzades amb aquest sistema, Don Juan i El cantant de Jazz, donen inici a l'era del cinema sonor.

1920_S

1927

L'enginyer austríac Fritz Pfleumer fa servir paper de cigarreta recobert amb pols d'òxid de ferro per a gravar so, el precedent de les cintes magnetofòniques.

1928

Harry Nyquist publica el seu teorema sobre el mostreig d'un senyal analògic que estableix les bases teòriques per a la digitalització del so.