EUreka3D-XR - European Union's REKonstructed content in 3D to produce XR experiences

Definició

EUreka3D-XR és el projecte de continuació d'EUreka3D, del qual el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) ja va formar-ne part. Està finançat pel Programa Europa Digital de la Unió Europea i té com a objectiu principal desenvolupar escenaris i eines innovadores de reutilització que permetin la creació d'aplicacions XR (extended reality), mitjançant l'ampliació de les eines i serveis ja desenvolupats i provats en el projecte EUreka3D.

Objectius

L'àrea de recerca principal d'EUreka3D-XR se centra en transformar continguts culturals, com 2D, 3D, vídeo, textos, mapes o històries, en escenaris XR. El projecte pretén oferir aquests escenaris a l'espai europeu comú de dades per al patrimoni cultural (Euroepan common data space for cultural heritage), enriquir el corpus de continguts culturals digitals d'accés obert en línia i inspirar el sector del patrimoni cultural a l'hora d'experimentar amb noves tecnologies.

EUreka3D-XR oferirà cinc eines digitals de codi obert que inclouen serveis en línia i aplicacions mòbils per donar suport a la reutilització innovadora amb recursos culturals en 3D en diversos entorns, de manera col·laborativa, amb costos i esforços sostenibles, aprofitant l'XR i altres tecnologies avançades aplicades a col·leccions de patrimoni cultural.

Per tal de mostrar l'ús i el benefici de les eines, EUreka3D-XR desenvoluparà tres escenaris d'experimentació:

  • La visualització virtual de les muralles de l'edat mitjana de la ciutat de Girona, a càrrec del CRDI
  • La narrativa XR de les excavacions en procés al jaciment arqueològic de Bibracte
  • La creació d'una nova vida de Saint Neophytos Englystra a Xipre a l'espai virtual

El programa de formació d'EUreka3D-XR donarà suport al sector CH en l'exploració i explotació de noves oportunitats que ofereixen les tecnologies 3D/XR i de les solucions específiques desenvolupades per a aquesta finalitat en el marc del projecte.

Durada

  • Data d'inici del projecte: 1 de febrer de 2025
  • Data finalització del projecte: 31 de juliol de 2026

Socis del projecte

Participació

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) desenvolupa l'escenari pilot de visualització virtual de les muralles de l'edat mitjana de la ciutat de Girona, aporta l'expertesa en metadades i assumeix les tasques de difusió i comunicació globals del projecte. Aquesta participació està subvencionada amb 134.285 ¤, que correspon al 50 % del total de la despesa calculada (268.570 ¤).

Més informació




© 2025 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.