DILLUNS 10 D'AGOST DE 2015
50 anys de la mort de l'escriptor gironí Miquel de Palol i Felip, ocorreguda el 13 d'agost de 1965
Miquel de Palol i Felip: el personatge
Miquel de Palol i Felip va néixer a Girona l'any 1885 i va morir a la mateixa ciutat el 1965. Era fill del poeta i periodista Pere de Palol i Poch. Fou escriptor i se'l considera representant destacat del modernisme gironí, especialment del corrent simbolista. Juntament amb altres poetes i escriptors fundà els Jocs Florals de Girona (1903), col·laborà en L'Enderroc, Lletres i Catalanitat, que dirigí, i també en diverses capçaleres de la premsa barcelonina (El Poble Català, L'Esquella de la Torratxa o La Campana de Gràcia). Entre els seus reculls de poemes destaquen Roses (1905), Sonetos galantes (1912, editat només en versió castellana) i Poemes de tarda (1914). També va escriure narrativa, com la novel·la Camí de llum (1909, reeditada el 2009), les narracions Llegendes d'amor i de tortura (1910), i algunes peces teatrals simbolistes, com Senyoreta Enigma (1920). Part de la seva obra literària es manté inèdita. El 1972 es publicà l'autobiografia Girona i jo.
Durant la Segona República intervingué en la política local per Acció Catalana, fou regidor de l'Ajuntament de Girona entre 1931 i 1933 i exercí d'alcalde en funcions.
El fons documental de Miquel de Palol i Felip
El fons documental de Miquel de Palol i Felip fou cedit a l'Ajuntament de Girona per la l'any 2009 per la seva filla Maria de Palol i Salellas i el seu nét Miquel de Palol i Muntanyola.
La documentació està datada entre 1902 i 1982 i es tracta d'un fons principalment literari. El fons està constituït pels originals manuscrits i mecanoscrits de la seva obra literària, bàsicament novel·les i poemes, i per la correspondència personal rebuda. També és considerable el conjunt de retalls de premsa que recullen les seves obres publicades. Conté, a més, prop d'un centenar de fotografies de tipus personal i familiar.
Entre els originals manuscrits i mecanoscrits destaquen el de l'autobiografia Girona i jo, els de la sèrie de contes infantils Narracions extraordinàries i els que es publicaven a la revista Ploma i Llapis, o les obres teatrals Senyoreta enigma i Jueus.
La correspondència està formada per un centenar de cartes, aproximadament, rebudes per Miquel de Palol. Entre els remitents, a més de la família, hi ha destacats personatges de la cultura catalana de principi de segle XX: Joan Maragall, Tomàs Carreras i Artau, Joaquim Ruyra, Prudenci Bertrana, Miquel Llor, Antoni Rovira i Virgili, Xavier Montsalvatge i Gabriel Alomar.
El catàleg de la correspondència amb les cartes digitalitzades i el catàleg de les fotografies es poden consultar en línia al web de l'Arxiu Municipal de Girona.
Descarregables:
Inventari general del fons (PDF)
Correspondència (CSV) - [Més informació]
Índex de corresponsals (CSV) - [Més informació]
Per a saber-ne més: Esther Fabrellas Vilardell. Miquel de Palol: un intel·lectual oblidat (1910-1930). Tesi publica en línia per la Universitat de Granada.