DIJOUS 23 DE GENER DE 2025
S’amplia així el fons gràfic sobre la Plaça de Toros de Girona.
L’Arxiu Municipal de Girona ha ingressat vuit cartells de toros que documenten la història de la tauromàquia a la ciutat entre els anys 1944 i 1976. Els cartells, que passen a formar part de la Col·lecció Ajuntament de Girona, van ingressar el 16 de gener de 2025 mitjançant una adquisició a Albina Varés i de Batlle, a qui ja s’havien adquirit catorze cartells i programes de la mateixa temàtica l’any 2005.
La incorporació d’aquest nou conjunt d’exemplars permet ampliar i diversificar el fons gràfic existent a l’Arxiu sobre la Plaça de Toros de Girona. Aquest edifici, construït l’any 1897 a l’antic terme municipal de Santa Eugènia de Ter, va ser enderrocat l’any 2006 i va ser el punt central de l’afició als toros a Girona. Com a curiositat, també va ser l’escenari d’algunes escenes de la pel·lícula britànica Pandora y el holandés errante (1951), protagonitzada per Ava Gardner, James Mason i el torero català Mario Cabré, qui també és protagonista d’alguns cartells que ara s’incorporen a la col·lecció.
Els cartells destaquen pel seu gran format i la presència de figures importants de la tauromàquia dels anys 40, com Manuel Rodríguez, “Manolete”. Els motius, l’estètica i la tipografia són els habituals d’aquests tipus de cartells, sense elements locals que els distingeixi d’altres, tot i que alguns exemplars van ser impresos per tallers gironins com l’Impremta Franquet. Malgrat que l’estat de conservació és bo, alguns plecs i estrips en les vores evidencien l’ús i circulació dels cartells. La informació que contenen inclou la data, l’hora, el lloc de la corrida de toros, així com el nom dels toreros i de les ramaderies.
Aquest ingrés se suma a altres ingressos rellevants de l’Arxiu relacionats amb la Plaça de Toros de Girona, com la donació de 85 cartells i 70 programes per part de l’Arxiu Històric de Girona l’any 2013. A més de la documentació gràfica, l'Arxiu també conserva fons fotogràfics vinculats amb la tauromàquia gironina del segle XX, com el de Josep Jou o el de Narcís Sans, que poden consultar-se en línia des de la pàgina web de l’Arxiu Municipal de Girona.