Tornen les Jornades Imatge i Recerca amb més de quaranta propostes

DIMECRES 13 DE NOVEMBRE DE 2024

Les conferències tindran lloc al Palau de Congressos de Girona el 21 i 22 de novembre.

La 18a edició de les Jornades Imatge i Recerca (Jornades Antoni Varés) comptarà enguany amb la participació d’un total de 150 inscrits de 15 nacionalitats distintes: Alemanya, Aràbia Saudita, Bèlgica, Canadà, Catalunya, Colòmbia, Croàcia, Espanya, Estats Units, Itàlia, Letònia, Perú, Qatar, Regne Unit i Xile. El programa contempla la presentació de 7 ponències, 1 taula rodona i 29 comunicacions que es duran a terme entre el dijous 21 i el divendres 22 de novembre. Els dies anterior i posterior (20 i 23) es realitzaran dos tallers al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI).

Enguany les Jornades compten, com a novetat, amb la presentació de les ponències agrupades en quatre blocs temàtics: Tecnologia, Ciutadania, Patrimoni i models de negoci i Conservació. D’aquesta manera, les comunicacions adquireixen protagonisme i es propicia un debat orientat a les temàtiques de cada bloc.

Dijous al matí tindrà lloc el bloc de Tecnologia. Enguany les propostes en aquest àmbit es focalitzen en les innovacions relacionades amb la Intel·ligència Artificial. Es presentaran tres ponències sobre aquest mateix tema: la d’Emanuele Frontoni, de la Universitat de Macerata (Itàlia), titulada Una imatge del futur: l'impacte de la IA generativa en la fotografia, els arxius i l'autenticitat; la de Hrvoje Stancic, de la Universitat de Zagreb (Croàcia) titulada Descripció automatitzada en fons d'imatge mitjançant la IA, i la de Jessica Bushey, de la Universitat de San José State (Estats Units) que porta per títol De la Fotografia al Deepfake: com les metadades de la imatge poden ajudar els arxivers a identificar imatges generades per IA i a determinar-ne la procedència. En aquest bloc es presentaran també 5 comunicacions sobre temes diversos, com la fotogrametria i la digitalització 3D, la indexació automàtica o la catalogació a la web semàntica.

La sessió de dijous a la tarda correspon al bloc titulat Ciutadania. Aquest bloc pretén reflexionar i aportar coneixement sobre la manera com els arxius i altres institucions culturals acosten el patrimoni a la ciutadania. Començarà amb la ponència de John Balean (TopFoto) titulada Story-seeing: mètodes per a crear impacte visual en la promoció de col·leccions fotogràfiques, i seguirà amb la presentació de 8 comunicacions vinculades a temes com la creació de narratives, la difusió de fons i col·leccions, els arxius i la creativitat, la participació ciutadana o l’ètica de la imatge, entre altres.

Divendres al matí tindrà lloc el bloc titulat Patrimoni i models de negoci, vinculat a temes com la propietat intel·lectual, els drets d'imatge o la sostenibilitat econòmica en la gestió de fons i col·leccions de documents. La sessió començarà amb la ponència de Rita Scartoni, de la Fundació Alinari, titulada Potenciar els Arxius Alinari: una estratègia empresarial per a una gestió accessible i sostenible del patrimoni públic, i seguirà amb una taula rodona que porta per títol Els arxius fotogràfics com a font de negoci, en la qual hi participaran John Balean (TopFoto), Sergi Griñó (Album) i Frank Nikolaus Golomb (United Archives GmbH). Fina Navarrete, tècnica del CRDI, en farà de moderadora. Després d’aquest espai de debat es presentaran 10 comunicacions on el principal eix temàtic serà la difusió i gestió dels arxius fotogràfics i audiovisuals.

Finalment, divendres a la tarda tindrà lloc el bloc dedicat a la Conservació. Començarà amb la ponència de Claudio Ogass, de la Universitat de Liverpool: Cap a la preservació sostenible. Canvis en el plantejament i els criteris de conservació preventiva, que aborda la conservació dels documents en temps de crisi climàtica, i després es presentaran 6 comunicacions sobre la conservació de la fotografia fisicoquímica, les plaques de vidre, la fotografia en color, etc.

Les Jornades tancaran amb una conferència de clausura oberta al públic (no cal inscripció prèvia). Aquesta porta per títol Una nova mirada a la Història de la Fotografia en temps d'Intel·ligència Artificial i cultura postmoderna, i anirà a càrrec del professor Bernardo Riego, de la Universitat Carlos III de Madrid.

A més de les conferències, les Jornades Imatge i Recerca inclouen l’organització de dos tallers que es duran a terme a les instal·lacions del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge. El primer es farà el dimecres 20 de novembre, en sessió de matí i tarda; serà impartit per Hrvoje Stancic i porta per títol Automatització de la descripció de les col·leccions d'imatges mitjançant IA. El segon es farà el dissabte 23 de novembre, entre les 9 i les 15 h. Es titula La descripció de la imatge fotogràfica i audiovisual i anirà a càrrec dels tècnics del CRDI Cristina Feixas, Fina Navarrete i Pau Saavedra.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.