L’Arxiu Municipal posa a disposició pública la revista Papers d’Art de la Fundació Espais

DILLUNS 10 DE JUNY DE 2024

La revista es va publicar entre els anys 1987 i 2009.

L’Arxiu Municipal de Girona ha digitalitzat i posat a disposició pública la revista Papers d’Art, la publicació periòdica insígnia d’Espais. Centre d’Art Contemporani, que es va publicar entre els anys 1987 i 2009. La incorporació d’aquesta nova capçalera al web coincideix amb la inauguració de l’exposició “Espais, un fenomen artístic. Una travessa per l’art contemporani a Catalunya (1987-2010)”, que es pot visitar fins el 22 de setembre a la Sala d’Exposicions del Museu d’Història de Girona. La mostra fa un recorregut per la història d’aquesta fundació, dedicada a la promoció de l’art contemporani, i incideix en les diferents activitats i projectes que s’hi van realitzar, des d’exposicions, performances, projeccions, conferències, premis a la crítica artística i altres iniciatives dedicades a la divulgació d’aquest art.

La revista Papers d’Art va néixer 1987, el mateix any de creació de la Fundació Espais. Es tractava d’una publicació gratuïta encartada com a suplement del diari El Punt, amb un tiratge de 15.000 exemplars. A partir de l’any 1989, coincidint amb el número 25, la fundació ja va assumir-ne la distribució i Papers d’Art es va convertir en una publicació de pagament per a subscriptors, amb un tiratge de 3.000 exemplars. D’entrada, la revista es publicava de forma irregular, si bé amb el temps va derivar en una publicació mensual, més tard trimestral i finalment, semestral.

El contingut de la revista girava a l’entorn de dos eixos. Per una banda, la difusió del centre i per l’altra, la divulgació de l’art contemporani. La publicació recollia articles sobre art i pensament, estètica, corrents artístiques i teoria de les arts. Durant els vint anys d’existència, hi van participar prop d’un miler de col·laboradors i articulistes. En total, la Fundació espais va publicar 94 números, a més de dos especials.

Fins ara, la revista es podia consultar, de manera fragmentada, en diferents hemeroteques del país. La digitalització íntegre – 94 exemplars, 4.554 pàgines, 2 números especials i dos exemplars dobles - i la disposició pública de tot aquest material resulta indispensable per a la recerca i la divulgació del patrimoni cultural i artístic d’un centre que fou pioner, des de Girona, en el foment de l’art contemporani a Catalunya.

Hi podeu accedir a través de Premsa digitalitzada.

© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.