L’Ateneu, un edifici de línies clarament modernistes situat al nucli antic de Celrà, va ser construït el 1913 pels propietaris de la fàbrica Brillas i Pagans en benefici dels seus treballadors, que havien constituït el 26 de maig de 1912 la ‘Sociedad Ateneo Celranense’.
Des de finals dels anys 20 i durant la dècada dels 30 a l’Ateneu es programen activitats culturals durant la festa major, però també s’hi fan concerts, teatre i cinema al llarg de l’any. Amb l’arribada de la Guerra Civil, la sala s’utilitza com a taller mecànic per als avions del Camp d’Aviació de Celrà. La postguerra porta a subhasta l’immoble, ja que la societat Ateneo Celranense no pot fer front als préstecs hipotecaris que li reclama la família Pagans.
La societat Ateneo Celranense deixa d’existir i l'equipament passa a fer les funcions de cinema amb el nom de sala-cine Cornellà, on també hi havia un espai de bar. Les màquines de projecció de cinema que es poden veure exposades avui a l’actual Ateneu corresponen a les que s’utilitzaven en les projeccions de la sala-cine Cornellà.
El 1992 l’Ajuntament va adquirir l’edifici i, després de dur a terme una important reforma, el va convertir en el Teatre Ateneu, que des d'aleshores acull regularment funcions de teatre, cinema, música i dansa.
El gener de 2009, 96 anys després de la construcció de l’edifici inicial que acollia els treballadors i treballadores de la fàbrica Brillas i Pagans, i després d’haver passat per diferents moments de canvi i reformes, es tornen a obrir les portes de l’Ateneu remodelat. S'ofereix així un espai escènic de mitjà format, un espai cultural per al municipi de Celrà i també una alternativa més a la programació cultural de l’àrea de Girona.
Coincidint amb aquesta última remodelació es van ampliar els usos i les instal·lacions existents, amb la incorporació dels avenços tecnològics i estructurals per adequar l’espai a l’activitat escènica. El teatre disposa d’un espai escènic amb un aforament de 178 butaques, una sala de conferències, espai d’exposicions, les oficines de les àrees de Cultura i Joventut i el cafè de l’Ateneu.
Una iniciativa del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial. Projecte cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25% per la Diputació de Girona.
Ajuntament de Girona - Cultura · Plaça del Vi, 1, 17004 Girona · ofa@ajgirona.cat ·