girona.cat

De tomba a refugi: viure emboscats

Amb Joan Nogué i Maxi Fuentes

Bòlit Pensament
Tipus:Conferència
Data:
Dijous 03/10/24, 19 h

Lloc:Centre Cultural La Mercè
Preu:Gratuït
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Per inscriure-us-hi, si us plau cliqueu sobre la data que us interessi o sobre la icona .

El bosc és un dels elements del paisatge més interessants pel fet de tenir una història caracteritzada des dels seus orígens per una profunda dualitat. Les seves dimensions materials i espirituals, tangibles i intangibles, reals i simbòliques, es barregen i s'interrelacionen una i altra vegada al llarg dels segles.

Maxi Fuentes parlarà sobre com els emboscats, els exiliats i els refugiats van ser, i continuen sent, una expressió fonamental de les guerres civils i els processos socials i polítics traumàtics. Són figures que ens permeten pensar el bosc com a espai de lluita política i escenari de mort, vida i refugi. Les dues guerres mundials, la guerra civil espanyola, i tots els conflictes posteriors a 1945 així ho demostren. Joan Nogué esbossarà una sintètica evolució històrica del bosc i mostrarà com, paradoxalment, avui dia, confinat progressivament per l'extensió de les terres de cultiu a les àrees més marginals del territori, el bosc ha tornat a convertir-se en el paisatge refugi que ja havia estat.

Activitat vinculada a l'exposició "Forats per a fer un rèquiem". Amb la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin i la Càtedra del Bosc de la UdG.

© Ajuntament de Girona | Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA - 972 419 010| Contacte | Mapa del web