girona.cat

Zones de sacrifici

Amb Rubén Wagensberg, Marta Tafalla i Irra Rodríguez-Giralt

Bòlit Pensament
Tipus:Conversa
Data:
Dijous 26/09/24, 19 h

Lloc:Centre Cultural La Mercè
Preu:Gratuït
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Per inscriure-us-hi, si us plau cliqueu sobre la data que us interessi o sobre la icona .

“Zona de sacrifici” és el terme per caracteritzar una regió geogràfica que ha estat subjecta a dany mediambiental o a falta d’inversió econòmica. Segons analistes acadèmics, correspon a zones vinculades amb comunitats d’ingressos baixos i sovint racialitzades que suporten, més que d’altres, aquests efectes ambientals relacionats amb la contaminació, els residus tòxics i la indústria pesada. Les zones de sacrifici generen pobresa a llarg termini i una situació d’exclusió social. L’origen del terme es va produir durant la Guerra Freda i en relació amb la pluja radioactiva, cosa que ens remet al Txernòbil descrit per Svetlana Aleksievich; però avui en dia podríem parlar d’altres zones de sacrifici on es tracten les vides, humanes i no humanes, com a zones d’exclusió, residuals, tal com trobem amb les granges industrials o els camps de refugiats.

Aquesta activitat forma part del programa públic de l'exposició “Vacances amb Franco. Els meus estius a l'Espanya franquista”

© Ajuntament de Girona | Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA - 972 419 010| Contacte | Mapa del web