girona.cat

Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista

Amb Monika Anselment, Denys Blacker, Christoph Otto, Annette Riemann, Tom Theunissen, Stefanie Unruh, Ulrike Weiss, Jörg Zimmer

Tipus:Inauguració
Data:
Acte ja realitzat
Lloc:Bòlit_StNicolau
Preu:Gratuït
Aquesta activitat requereix inscripció prèvia. Per inscriure-us-hi, si us plau cliqueu sobre la data que us interessi o sobre la icona .

L’exposició és del 31 de maig al 6 d’octubre de 2024 al Bòlit_StNicolau (Girona).
Amb les artistes Monika Anselment, Denys Blacker, Stefanie Unruh i Ulrike Weiss.

De l'1 de juny al 22 de setembre de 2024 es podrà veure a la Sala d'Exposicions l’Escorxador (Figueres).
Amb els i les artistes Monika Anselment, Christoph Otto, Annette Riemann, Tom Theunissen i Jörg Zimmer.

Es tracta d’una idea de Monika Anselment comissariada per Cristina Masanés

El 1951 arribava el turista un milió a territori espanyol. El mateix any, ho feia també el primer ambaixador dels Estats Units. Començava així una aliança entre turisme, franquisme i capitalisme que arriba fins avui. Mentre que per a l’estratègia geopolítica nord-americana, un país amb molta costa mediterrània i una política obsessivament anticomunista era un atractiu irrenunciable; per a la classe mitjana del centre i el nord d’Europa, s’obria un paradís barat de sol i platges.

Per al franquisme, el mannà del turisme portava riquesa i una modernitat suposadament desitjable. S’inaugurava així un model productiu encara vigent que ha portat a una turistització del planeta en benefici d’uns pocs "gegants" del sector. Mentre els turistes vivien en un paradís retrobat, els ciutadans havien de conviure amb la dictadura, circumstància que donava lloc a dues experiències oposades al mateix moment.

Aquesta exposició recupera la mirada d’aquells qui, com a infants, van venir a gaudir del turisme de sol i platja, ignorant quina era la realitat social de seu destí de lleure. L’exposició es presenta conjuntament a Bòlit_StNicolau de Girona i a la Sala l’Escorxador de Figueres.

L'exposició és una coproducció del Museu de l’Empordà de Figueres i del Bòlit. Centre d’Art Contemporani. Girona.

© Ajuntament de Girona | Pl. del Vi, 1 - 17004 GIRONA - 972 419 010| Contacte | Mapa del web