DIMARTS 12 DE GENER DE 2016
Carles Puigdemont va referir-se al Llibre del Sindicat Remença de 1448
Les referències a la ciutat de Girona, als seus personatges i a les seves institucions van ser molt presents en el discurs d'investidura de Carles Puigdemont (fins ahir alcalde de Girona) com a 130è president de la Generalitat de Catalunya. Algunes d'aquestes referències van al·ludir directament o indirecta a l'Arxiu Municipal de Girona:
(...) Però a l'Ajuntament i a l'Alcaldia de Girona hi he après una gran quantitat de coses que, en una escala o altra, són indispensables per governar un país. Girona és una escola de grans personatges dels quals aprenc cada dia que m'hi aproximo, els qui tinc la sort de conèixer, els que he tingut la sort d'haver conegut, o els que tinc l'oportunitat a través dels magnífics serveis dels arxius municipals de poder-me endinsar en el seu coneixement i en la seva obra.
Ho són també les seves terres, les terres de Girona, que van donar a mitjan segle XIV el primer president de la Generalitat, Berenguer de Cruïlles, i que van donar personatges admirables, al llarg dels segles, pels seus valors i talents, com Josep Pallach, que avui, justament, fa trenta-nou anys que va morir.
Un capítol del seu discurs va estar dedicat a la importància del Llibre del Sindicat Remença de 1448 conservat a l'Arxiu Municipal de Girona, del qual se'n pot obtenir molta informació al nostre web.
(...) Girona és, també, la porta per la qual Catalunya ha entrat en el registre de la Memòria del Món de la Unesco, gràcies al Llibre del Sindicat de Remença del segle XV (...)
Avui ens volem sobirans per ajudar la nostra gent, de la mateixa manera que ho van fer els més de deu mil pagesos de Remença, que es van anar reunint en assemblea durant mesos, en les diferents parròquies de les diòcesis de Catalunya, per defensar els seus drets i esdevenir així, tal com ha reconegut la Unesco recentment, el primer precedent de la humanitat, de la lluita de les classes populars per abolir la servitud. El llibre comença amb una frase en llatí, que els la llegiré traduïda, perquè entenguin la importància que la Unesco ja ha conferit a aquest document, que és a l'Arxiu municipal de Girona: "els nous usos són, en tots els sentits, absolutament horribles a la llei de la natura, a les escriptures i al precepte diví".
En la seva rèplica als partits de l'oposició, Carles Puigdemont va esmentar la figura de Carles Rahola i els fets del seu afusellament pel règim franquista. El fons documental de Carles Rahola es conserva a l'Arxiu Municipal de Girona i molts dels seus articles es poden consultar a través de la Premsa Digitalitzada del web del SGDAP.
(... ) Vostès me retreuen que jo vaig dir una vegada que havíem de "lluitar contra l'invasor". I no es preocupen de res més. Miri, jo vaig fer aquesta afirmació (...) no recordo si en el setantè aniversari o el seixanta-novè, exactament el dia en què s'havia afusellat en Carles Rahola.
Carles Rahola va ser un periodista, un intel·lectual, una bona persona que no va agafar una arma, que va ser executada pel règim franquista poc després d'arribar a la ciutat de Girona. I va tenir un testimoni de càrrec que va fer servir bàsicament tres articles d'opinió publicats al diari L'autonomista. Un dels quals es deia "Contra l'invasor". Sap què deia aquell article, i espero que vostè hi estigui d'acord? Es queixava dels morts que es van produir en els bombardejos de l'aviació feixista italiana al carrer del Carme, a poca distància del que és el refugi antiaeri en el qual ell també glossava un dels seus famosos articles, que van servir per a afusellar-lo.